Prigojin şi Lukaşenko s-ar putea „trăda” în orice moment unul pe altul. Avertismentul liderei opoziției din Belarus

Data publicării:
Svetlana Tihanovskaia
Svetlana Tihanovskaia se află în exil, în Lituania, de după alegerile prezidențiale din vara lui 2020. Foto: Profimedia Images

Şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, şi preşedintele bielorus Aleksandr Lukaşenko nu sunt aliaţi şi s-ar putea trăda oricând unul pe celălalt, declară Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziţiei bieloruse din exil.

„În orice moment, Lukaşenko îl poate trăda pe Prigojin şi Prigojin îl poate trăda pe Lukaşenko. Ei nu sunt aliaţi. Ei nu pot să aibă încredere unul în altul”, a afirmat Tihanovskaia într-un interviu acordat miercuri AFP, potrivit Agerpres.

Prigojin a sosit marţi în Belarus, a anunţat preşedintele Lukaşenko. Şeful grupului Wagner s-a dus în această ţară în urma unui acord negociat pentru a pune capăt rebeliunii sale în Rusia.

Dar Tihanovskaia, care a revendicat victoria împotriva lui Lukaşenko în urma alegerilor prezidenţiale din 2020, apreciază că multe lucruri rămân neclare în acest pretins acord încheiat.

Potrivit ei, decizia lui Lukaşenko de a-l ajuta pe preşedintele Putin este un act de conivenţă personală pentru a-şi salva propriul regim.

„El nu a acţionat pentru a-i salva faţa lui Putin, nici pentru a-l salva pe Prigojin, nici pentru a evita ca un război civil să izbucnească în Rusia”, susţine ea.

„El nu s-a îngrijit decât de supravieţuirea sa personală, căci Lukaşenko ştie că, dacă facţiunile în Rusia se confruntă, el va plăti preţul”, adaugă Tihanovskaia.

„Ameninţare pentru poporul bielorus”

Dacă Prigojin şi combatanţii Wagner se relochează în număr mare în Belarus, aceasta ar putea ameninţa Europa, consideră ea.

„Prezenţa lui Prigojin însuşi sau a grupului Wagner pe teritoriul nostru constituie în primul rând o ameninţare pentru poporul bielorus şi pentru independenţa noastră”, afirmă Svetlana Tihanovskaia.

„Această prezenţă constituie o ameninţare pentru Ucraina şi vecinii noştri occidentali”, adaugă şefa opoziţiei belaruse, al cărei soţ se află într-o închisoare din Minsk.

Fost aliat al Kremlinului şi şef al unei companii de catering, Evgheni Prigojin a fost interfaţa celei mai puternice armate private a Rusiei şi a recrutat - cu aprobarea Kremlinului- mii de puşcăriaşi pentru a lupta în Ucraina.

La sfârşitul săptămânii trecute, el a declanşat o rebeliune care a părut să zdruncine regimul lui Vladimir Putin în Rusia.

Tihanovskaia a denunţat faptul ca Lukaşenko să fie prezentat drept un „artizan al păcii” după ce a pretins că a contribuit la rezolvarea crizei, avertizând că el ar putea utiliza forţele Wagner pentru reprima şi mai mult orice disidenţă.

„El (Lukaşenko) este persoana care a adus violatori şi ucigaşi pe pământul nostru”, a denunţat ea.

„Ce vor face aceşti oameni în ţara noastră? Aceasta este marea întrebare. Cum se vor comporta ei?”, se întreabă ea.

„Dictatorii o percep ca pe o slăbiciune”

Tihanovskaia a denunţat de asemenea „lipsa de atenţie” a Occidentului faţă de situaţia din ţara sa, din ce în ce mai sub influenţa Moscovei de când Vladimir Putin l-a susţinut pe Lukaşenko.

Absenţa unei reacţii ferme din partea comunităţii internaţionale faţă de transferul de arme nucleare din Rusia în Belarus a încurajat Moscova şi Minskul, consideră ea.

„Aşteptăm în continuare un răspuns la desfăşurare armelor nucleare pe teritoriul nostru. Când lumea păstrează tăcerea într-un moment atât de important, dictatorii o percep ca pe o slăbiciune.”

Ultimele sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva regimului bielorus pentru rolul său în invazia rusă în Ucraina datează de peste un an.

Europenii aplicaseră deja anterior Minskului mai multe serii de sancţiuni pentru reprimarea brutală a manifestaţiilor anti-Lukaşenko.

Sosirea mercenarilor din grupul Wagner în Belarus ar putea favoriza adoptarea unor noi măsuri punitive „ca, de exemplu, împotriva celor care au permis ca acest lucru să se producă”, apreciază Svetlana Tihanovskaia.

De mai multe luni, statele membre ale UE negociază noi sancţiuni împotriva Minskului, fără a reuşi să se pună de acord, remarcă AFP.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Instituția Prefectului - județul Suceava
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...