Însă, dincolo de suma mare şi numele cunoscute implicate în tranzacţie, este foarte interesant contextul. Buffett nu dă niciun ban din buzunar, în timp ce trebuie să achite cash o sumă mare.
Pentru preluarea Duracell, evaluată la 4,7 miliarde de dolari, Buffett va renunţa la acţiunile deţinute de el la Procter&Gamble. E, dacă vreţi, o răscumpărare de acţiuni a grupului. Buffett avea acţiuni de nouă ani şi a ajuns acţionar la P&G indirect, după ce grupul a preluat Gillette în 2005.
De cealaltă parte, Procter&Gamble trebuie să iasă cu banul la înaintare. S-a angajat să majoreze capitalul Duracell cu 1,8 miliarde de dolari înainte de a ceda controlul către Berkshire Hathaway. Grupul anunţă că totuşi va fi o majorare justificată şi va avea de câştigat pentru că îşi va reduce nivelul taxelor pe care le are de achitat.
La începutul lunii august, Bloomberg anunţa că Procter&Gamble, cel mai mare producător de bunuri de consum la nivel mondial, intenţionează să vândă sau să renunţe la circa 100 de branduri, în urmatorii doi ani. Decizia a fost luată pentru a reduce costurile dar şi pentru a se putea concentra pe cele mai importante linii de produse. Cele 70-80 de branduri care vor rămâne în portofoliul P&G au reprezentat 90% din vânzări şi peste 95% din profitul companiei din ultimii trei ani.