Foto: GettyImages
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, luni, la Alba Iulia, că România va avea cea mai mare subvenţie pe cap de bovină din Uniunea Europeană, aceasta urmând să depăşească, potrivit estimărilor, 300 de euro, informează News.ro.
Achim Irimescu a spus, într-o conferinţă de presă, că, în pofida întârzierilor la plata subvenţiilor, România va avea cea mai mare subvenţie pe cap de bovină din Uniunea Europeană.
"Vestea bună este că România va avea cea mai mare subvenţie pe cap de bovină din Uniunea Europeană. Iniţial se spunea 250 de euro, după ultimele calcule depăşim 300 de euro pe cap de animal", a afirmat Irimescu.
Ministrul Agriculturii a recunoscut că a existat o întârziere la plata subvenţiilor, precizând însă că Guvernul a reuşit, printr-o serie de măsuri, să recupereze timpul pierdut.
"Plăţile normale încep pe 8 aprilie, aşa cum am anunţat, pe cap de animal către sfârşitul lunii mai şi vor fi efectuate la timp", a spus Irimescu.
Întrebat dacă asociaţiile de crescători de animale vor putea solicita şi în acest an subvenţii pentru păşuni, Irimescu a răspuns că Ministerul Agriculturii caută o interpretare legală care să permită acest lucru.
"Conform legislaţiei europene, asociaţia care depune în numele membrilor nu este fermier activ. Căutăm o interpretare legală care să ne permită să plătim şi anul acesta cooperativele şi asociaţiile, tocmai în ideea că formele de asociere sunt extrem de importante şi noi promovăm, le încurajăm şi până anul viitor să găsim şi o bază legală, corectă, astfel încât să permitem asociaţiilor să se transforme în cooperative", a explicat ministrul Agriculturii.
La rândul său, premierul Dacian Cioloş a spus că, în România, în ultima perioadă efectivele de ovine au crescut foarte mult, iar ţara este printre primele trei sau patru state membre în ceea ce priveşte efectivele de ovine şi producţia în acest domeniu.
"Nu trebuie să-i descurajăm, trebuie să-i încurajăm acolo unde trebuie valorificat potenţialul şi cred că în România, în perioada următoare, trebuie valorificată producţia pe care o avem şi crescută valoarea adăugată pe care o avem. Nu e suficient să creştem doar efectivele, ci să creştem şi preţul pe care-l obţinem pe carne, pe lapte şi aşa mai departe. Acestea sunt decizii care au fost luate de Guvernul României anul trecut, când au fost împărţite acestei mase de subvenţii între diferitele sectoare. Dacă noi acum venim, să presupunem că am vrea să schimbăm lucrurile, ar însemna să mai întârziem încă vreo trei-patru luni plata subvenţiilor, ca să regândim ceea ce Guvernul, în 2014-2015, a decis în privinţa prioritizării pe anumite sectoare", a conchis premierul Dacian Cioloş.