Practic, ei preiau controlul aparatului pentru cateva ore, interval în care pot scoate banii din el fără ca măcar să deţină un card. Prin simpla tastare a unui cod bancomatul incepe să scoată bancnote.
În acest moment, avertizează experţii în securitate informatică, sistemele de protecţie sunt mult în urma tehnicilor prin care infractorii cibernetici reuşesc să intre în conturile bancare. Din păcate, mulţi dintre infractori sunt români şi nu este exclus să fie câţiva şi în reţeaua care virusează bancomate.
Milioane de lire sterline au fost furate în ultima din bancomatele din Marea Britanie printr-o breşă în securitatea informatică a bancomatelor descoperită de Kaspersky. Dacă până acum banii erau scoşi prin clonarea cardurilor, infractorii au trecut la nivelul următor. Preiau controlul aparatelor, introducând un virsus informatic, dintr-un centru de comandă. Odată introdus acest virus, infractorii repornesc bancomatele şi le fac să scoată bani prin introducerea unor parole.
Banii sunt ridicati de la bancomat de un aşa-numit „cărăuş”, care primește parola prin telefon. Operațiunile au loc în general duminica și luni noapte, când bancomatele sunt cel mai puțin folosite și riscul de identificare este minim.
Noutatea în acest nou tip de atac este că infractorul nici macar nu trebuie să mai deţină un card. Parola oferita de virusul informatic este suficienta pentru extragerea banilor. Până în acest moment specialiştii de la Kaspersky au descoperit 31 de astfel de atacuri, însă tot ei spun că numărul poate să fie mult mai mare. Mai ales ca virusul introdus în bancomat are capacitatea de a se opri după două-trei ore, interval în care sunt scoși banii, după care bancomatul poate să funcționeze normal.
Cele mai multe atacuri de acest tip au fost identificate în Rusia, dar și in SUA, India si China. Mai nou, însă, astfel de atacuri au ajuns și în Marea Britanie.
Vulnerabilitatea la acest tip de atacuri este o problemă tot mai mare în rândul instituțiilor financiare. Săptămâna trecută reprezentanții JP Morgan au declarat că în urma unor atacuri informatice, peste 84 de milioane de conturi au fost sparte. Nu au fost extrași bani, însă au fost furate date personale importante.