Premierul Victor Ponta prezintă luni măsurile din domeniul energetic, în cadrul unei dezbateri din plenul Camerei Deputaţilor iniţiate de deputaţii liberali. Dezbaterea avea ca temă iniţială neimpozitarea profitului reinvestit şi reducerea contribuţiilor la asigurările de sănătate cu 5 puncte procentuale la angajator.
Premierul susţine că pachetul de măsuri pe care le va anunţa vor fi adoptate de Guvern miercuri şi vor avea ca efect menţinerea unor preţuri competitive pentru producătorii industriali.
Şeful guvernului a declarat săptămâna trecută că acest pachet de măsuri va permite Guvernului să implementeze ulterior reducerea CAS sau scutirea de impozitul pe profitul reinvestit.
La dezbaterea din plenul Camerei Deputaţilor participă şi ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, şi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
Ministrul Economiei, Constantin Niţă, a primit în coordonare directă politicile Departamentului pentru Energie, conform unei Ordonanţe de Urgenţă publicate vineri în Monitorul Oficial. El preia astfel atribuţiile ministrului delegat pentru Energie, tehnocratul Răzvan Nicolescu, respectiv controlul asupra unor companii ca Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Romgaz, dar şi asupra participaţiilor minoritare ale statului la OMV Petrom şi GDF SUEZ Energy Romania.
Niţă preia şi coordonarea politicilor economice ale Departamentului pentru IMM-uri.
Sâmbătă, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, îşi exprima speranţa ca noile măsuri anunţate de Guvern „să răspundă nevoilor industriei”. „Noi vom lucra la implementarea măsurilor care vor fi anunţate. Dar îi rog pe reprezentanţii industriei, pornind şi de la contextul în care ne aflăm, cu evenimentele din partea estică a României... Dumnealor li se va răspunde luni cu tot ceea ce poate să facă statul român în acest moment. Rugămintea este să se concentreze pe ceea ce au de făcut, să facă business, să păstreze locurile de muncă, să facă profit, să plătească taxe”, a solicitat tehnocratul, într-o intervenţie la Antena 3.
Luna aceasta au ieşit în stradă sute de membri de sindicate din industria metalurgică şi siderurgică – marii consumatori industriali – care acuză că costurile ridicate cu energia sufocă întreprinderile. În februarie, marile companii au trimis o scrisoare deschisă, în care avertizează autorităţile că România se va confrunta cu dezindustrializarea în cazul în care nu va schimba politica energetică.