FOTO: MediafaxFoto
În urma acestui anunț, francul elvețian s-a apreciat brusc în fața euro, cursul euro - franc ajungând de la 1,2 la sub 1. Cotaţiile sunt însă în evoluţie şi, momentan, cursul a trecut de 1.
Presiunea pentru renunţarea la plafonul de schimb valutar a crescut în ultimele luni, în condiţiile în care speculaţiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană va începe un program de achiziţii de obligaţiuni a dus la deprecierea monedei euro.
De asemenea, banca centrală elveţiană a scăzut rata dobânzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%, informează Mediafax.
Pe piaţa interbancară, francul elveţian s-a apropiat de 5 lei. Cursul de schimb al BNR este de 4,3287 lei pentru un franc elveţian.
În timp ce cursul oficial era 3,7 lei pentru un franc, băncile îl vindeau cu un leu mai scump. Cei care au credite în moneda elveţiană au încremenit.
„Când am luat noi creditul era de 2,2 şi foarte repede s-a făcut 3,6, 3,65, 3,7, 3,75. Cam pe medie putem spune, până acum, 3,65. Cam aşa. E împovărător, e teribil”, a spus Ioan Lazăr, beneficiarul unui credit în franci elveţieni.
Mulţi s-au dus direct la avocaţi, să întrebe ce pot face într-o asemenea situaţie.
În cazul unei rate lunare de 1.300 de franci, ieri s-ar fi plătit o rată de 4.810 lei, iar astăzi - 6.500 de lei. Cei mai mulţi dintre românii cu credite în moneda elveţiană plătesc în medie 500 de franci pe lună, iar creșterea mare a cursului de schimb le va distruge bugetul.
Cine a avut data scadentă pentru credit pe 15 ianuarie a plătit, pentru o rată de 500 de franci, 2.164 de lei, cu aproape 300 de lei mai mult decât miercuri, atunci când un franc era cotat la 3,74 lei. Situaţia este şi mai gravă dacă ne comparăm cu nivelul din 2007, atunci când un franc costa 2,7 lei, iar o rată de 500 de franci reprezenta jumătate faţă de nivelul de acum.
Scăderea leului în faţa monedei elveţiene nu este văzută ca o situaţie de criză de Banca Naţională.
„O foarte mică parte a populaţiei este afectată de mişcările francului elveţian în raport cu leul, de altfel, mişcări care sunt evaluate la noi printr-un calcul încrucişat. Faptul că numai 5% din populaţia României, populaţia împrumutată, are împrumuturi în franci elveţieni arată că eforturile de ani de zile ale Băncii Naţionale se regăsesc acum în acest procentaj foarte mic. Iată că azi lucrurile se schimbă şi această lecţie trebuie bine învăţată”, a precizat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Aproape 200.000 de români au credite în moneda elveţiană, cu o valoare totală de aproape 3 miliarde de franci. Cei care nu vor putea să îşi mai plătească ratele la acest curs vor îngroşa numărul restanțierilor. În urmă cu şase luni, clienţii datorau băncilor 440 milioane de franci elveţieni.
Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, peste 150.000 de români au credite în franci elvețieni, majoritatea ipotecare, pe 25-30 de ani.
„Va apărea un adevărat val de disperare, pentru că deja la cursul de 3,7, afișat ieri, oamenii aceștia erau la capătul rezervei de oxigen. Acum - la 4,5 – va deveni imposibil de suportat pentru 150.000 de persoane”, a declarat, la Digi24, Gheorghe Piperea.
La cât era cotat francul elvețian atunci când românii luau credite pe bandă rulantă
„Cea mai mare temere – și mă aștept să se întâmple chestiunea asta – este că vor ajunge în imposibilitate de plată zeci de mii de persoane și se va pune problema unor executări silite, cu evacuări, cu trimiteri în stradă ale unor întregi familii”, a adăugat avocatul Gheorghe Piperea.
Aprecierea bruscă a francului elvețian în raport cu moneda națională, care s-a produs joi, are un impact redus asupra României, pentru că numai 5% din populația împrumutată are credite în franci elvețieni, a declarat la Digi24 consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
El spune că e o lecție pe care trebuie să o învețe cei care nu au ascultat sfaturile BNR și s-au uitat la dobânda cea mai mică.