Industria oţelului va fi prima ajutată. Nu doar în România. Măsurile fac parte dintr-un plan de acţiune european la care mai participă Franţa, Luxemburg, Belgia şi Polonia. În toate cele cinci ţări, cel mai mare producător de oţel din lume, Mittal Steel, are combinate siderurgice.
„Am propus o măsura care se referă la îngheţarea regimului fiscal. Merge de la evaluarea fiecarui act normativ, până la reevaluarea costurilor cu energia, până la anumite reglementări privind exportul de fier vechi și importul de produse siderurgice din UE”, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Anunţul ministrului vine chiar în ziua în care proprietarul ArcelorMittal se afla în România pentru a se întâlni cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta să discute despre posibilitatea scăderii costurilor pentru energia electrică utilizată de combinatul din Galaţi.
Până anul trecut, când Hidroelectrica a intrat în insolvenţă, Arcelor beneficia de energia ieftină a producătorului. Rezilierea contractelor preferenţiale a adus pierderi şi mai mari combinatului, aflat si asa într-o situaţie dificilă din cauza scăderii cererii de oţel din Europa.
În România, ArcelorMittal deţine 4 combinate: la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara. Măsurile de sprijinire a industriei siderurgice vor viza şi combinatele Mechel.
Măsurile anunţate de autorităţi ar putea veni însă prea târziu, spun angajaţii combinatului mechel Târgovişte. „Întrucât de vândut nu se vinde, avem în jur de 8.000 de tone de produs finit pe stoc și nu avem bani”, afirmă Gabriel Banu, liderul sindical de la Mechel Târgovişte.
Planurile de sprijinire a industriei nu se vor opri la siderurgie, susţine ministrul economiei. Pentru multe fabrici care abia mai funcţionează, unica salvare rămâne intrarea în insolvenţă. În această situaţie se găsesc combinatele Mechel, uzinele de prelucrare a cuprului sau combinatele din industria chimică. Altele au fost deja închise.