Un jucător pasionat cheltuie anual aproximativ 1.500 de lei numai pe achiziţia noilor jocuri. Alţi aproximativ 1.000 de lei îi va investi în computer pentru a ţine pasul cu ultimele cerinţe. Este o pasiune costisitoare şi care cere foarte mult timp. În plus, este şi periculoasă, pentru că poate da dependenţă.
„Când eşti la apogeul carierei de jucător şi prinzi tot ce mişcă, poţi să ajungi la șapte - opt ore, dacă nu şi mai mult. Adică şi acum am prieteni care se apucă să se joace la 10 dimineaţa şi la 6 dimineaţa, a doua zi: băi, stai puţin, ar trebui să iau totuşi o pauză”, spune Vlad Roşca, pasionat de jocuri pe calculator.
Vlad a reuşit să reducă timpul alocat acestei pasiuni la aproximativ două ore pe zi. Se ocupă acum şi de organizarea de competiţii de jocuri, dar recomandă tuturor să nu petreacă mult timp la calculator. Multe jocuri sunt însă gratuite şi tot mai bine realizate fiind, în final, un magnet pentru tineri.
Care sunt estimările specialiștilor
„În cazul jocurilor free to play, preţul este gratuit, îl poţi downloada fără plată direct de pe internet, iar tranzacţiile în interiorul jocului pot ajunge până la nivelul ordinelor de sute de dolari”, spune Cristi Stroe, director de vânzări la Nvidia.
O găselniţă care le va aduce producătorilor de jocuri mai mulţi bani, pentru că românii sunt fascinaţi de jocurile video.
„Cele mai multe titluri în ziua de astăzi se lansează multiplatformă: PC, Play station 3, Xbox 360 şi, de multe ori, nici măcar cu PC. Grand Theft Auto 5, de exemplu, este aşteptat doar pe Play Station şi XBOX”, explică Mihail Stegaru, business development manager la Skin Media.
„Piața de jocuri din România în anul 2012 a crescut cu 20% ajungând până la 20 de milioane de euro. Iar pentru acest an, se preconizează o creștere similară”, spune Cristina Toma, events manager la ComputerGames.ro.
În total, în România există circa trei milioane de persoane care se joacă în mod constant pe calculator. 10.000 dintre ei sunt profesioniști şi câştigă bani din pasiunea lor.