România analizează, după ce OMV a anunţat că proiectul Nabucco a eşuat, diverse scenarii privind perspectivele resurselor interne de gaze naturale şi conectarea la piaţa regională de profil, iar gazele din Marea Neagră şi cele de şist au potenţialul de a creşte independenţa energetică naţională.
„Această nouă situaţie readuce în discuţie dezbateri privind zăcămintele offshore, privind redeschiderea unor zăcăminte închise sau în consolidare, privind noile explorări inclusiv în ceea ce priveşte gazele de şist”, a explicat Varujan Vosganian.
„Opţiunea reducerii costurilor înseamnă, în primul rând, un câştig pentru ţară, nu neapărat reducerea preţurilor, pentru că suntem, în primul rând, într-o piaţă unică”, a mai spus ministrul Economiei.
Varujan Vosganian a declarat că scumpirea gazelor a fost un program pe care România l-a convenit cu Comisia Europeană încă de la aderare, acesta însemnând acceptarea regulilor pieței unice europene.
„Piaţă gazelor încă nu e deschisă. La energie electrică liberalizarea pieţei şi introducerea bursei OPCOM a dus în cele din urmă la o anumită reducere a preţului la energie electrică. E posibil ca, în momentul în care România va avea acorduri cu celelalte ţări şi va intra pe o piaţă deschisă s-ar putea ca şi la noi preţul gazelor să urmeze aceleaşi reguli. Pe de altă parte, se pune întrebarea de ce România, dacă are gaze înăuntrul ţării, să urmeze aceste reguli. Regulile concurenţiale ale pieţei unice europene fac ca preţurile să crească potrivit mediei europene”, a mai spus ministrul Economiei.
Acesta a mai afirmat că România are, în continuare, cele mai mici prețuri la gaze din Uniunea Europeană.
Citiți și:
T. Băsescu despre eșecul Nabucco: Am informat Consiliul că România își va redefini politica energetică
De la 1 iulie, energia s-ar putea ieftini cu doar 2,3%, nu cu zece procente cum fusese anunţat
Gazul, produsele din carne și lactatele, mai scumpe începând cu această lună