Următoarea criză financiară ar putea fi provocată chiar de cei care ar trebui să o prevină

Data publicării:
tiparnita bani

În studiul sau, Departamentul de cercetare al London School of Economics spune ca autoritățile financiare se bazează pe un singur scenariu de criză atunci când evaluează riscurile la care sunt supuse băncile. Englezii consideră că această abordare este greșită, deoarece viitorul depinde de foarte multe variabile și, în plus, riscurile ar trebui evaluate în funcţie de fiecare bancă în parte.

Citat de ziarul britanc The Telegraph, studiul avertizează că al treilea acord Basel, regulamentul care stabilește capitalul și lichiditățile de care au nevoie băncile pentru a face faţă unei crize, se bazează pe scenarii de risc cu o precizie mai redusă decât precedentul acord.

Unele dintre regulile noi sunt destul de simple și de directe. De exemplu, Fed-ul american le-a cerut celor mai mari bănci din Statele Unite capital suplimentar de 200 de miliarde de dolari pentru a face faţă unor eventuale șocuri.

Dacă reglementările ar fi mai flexibile și ar permite că bănci diferite să adopte strategii diferite, ar fi șanse mari că unele dintre ele să adopte strategia corectă și să facă faţă unei crize, arată cercetătorii.

Cu alte cuvinte, dau de înţeles că vechile reglementări nu erau chiar atât de rele. Însă vechile reguli le-au permis băncilor să își construiască un sistem de protecţie împotriva riscului care s-a dovedit a fi complet deficitar în momentul în care bula imobiliară s-a spart.

Băncile s-au bazat atunci pe un fals sentiment de siguranţă. Sentiment pe care acum îl induc autorităţile financiare, arată studiul London School of Economics. Autorităţile se bazează pe ideea că dacă au pus la adăpost anumite elemente ale sistemului bancar, atunci întreg sistemul este în siguranţă, ceea ce este greșit. Și, potrivit studiului, limitările actualelor mecanisme de protecţie, bazate pe un scenariu comun pentru toată lumea, s-au văzut în momentul în care pragul cursului de schimb al francului a fost eliminat.

Mai multe bănci au fost afectate de acea decizie surprinzătoare. Este genul de eveniment care nu apare în testele de stres, deoarece autorităţile pur și simplu nu s-au gândit că se poate întâmpla așa ceva.

De altfel, concluzia studiului realizat de London School of Economics este că viitorul nu poate fi prevăzut și că indiferent de măsurile de siguranţă, vor fi bănci ameninţate de faliment în cazul unei crize. De aceea ar fi nevoie de mai multă flexibilitate. În caz contrar, spun britanicii, autorităţile financiare riscă să provoace viitoarea criză financiară, propagând în sistem expunerea la risc tocmai prin intermediul reglementărilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...