UNTRR: În doar șase luni, motorina mai scumpă cu un leu

Data publicării:
carburanti

Un patronat al transportatorilor cere Guvernului să elimine supraacciza la carburanţi şi avertizează asupra pericolului creşterii tarifelor cu 20%. Jumătate din prețul final este reprezentat de TVA și accize.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), unul dintre patronatele transportatorilor, a anunţat joi că cere Guvernului să elimine supraacciza la carburanţi în lipsa unei scheme de rambursare a supraaccizei către transportatori, în caz contrar firmele de transport fiind nevoite să crească tarifele cu 20%, potrivit News.ro.

”Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) atrage atenţia că firmele de transport rutier vor fi nevoite să crească tarifele de transport marfă cu 20%, cu efecte directe şi imediate în preţurile la raft ale produselor de strictă necesitate şi similar tarifele de transport persoane, ca urmare a creşterii costurilor cu carburantul după majorarea accizei şi a lipsei unei scheme de rambursare a acesteia”, se arată în comunicat.

UNTRR a subliniat că, în prezent, preţul motorinei este mai mare cu cel puţin 1 leu/litru faţă de luna august 2017, ultima lună înainte de majorarea accizei la carburanţi. Astfel, faţă de finalul lunii august 2017, preţul barilului de petrol a crescut cu 40%, de la 50 la 70 dolari/baril, iar moneda naţională s-a depreciat faţă de euro cu 1,5% (preţurile produselor finite obţinute din petrol se calculează în euro).

”La toate aceste creşteri se adaugă şi majorarea cu peste 21% a accizei la motorină, în 15 septembrie şi 1 octombrie 2017, de la 1518,04 lei/1000 litri la 1838,04 lei/1000 litri, impactul accizei şi TVA-ului în preţul carburantului la pompă fiind în acest moment de 50%. Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna decembrie 2017 la 3,32%, în condiţiile în care în luna august 2017, rata anuală a inflaţiei a fost de numai 1,2%”, se arată în comunicat.

UNTRR avertizează că majorarea accizei la carburanţi a avut ca impact scăderea consumului şi migrarea alimentărilor cu combustibil de către transportatorii români care fac curse în Europa în alte state membre cum ar fi Ungaria şi Austria, ţări unde preţul la motorină este mai atractiv având în vedere existenţa unui sistem de recuperare a accizei şi a TVA-ului foarte bine reglementat de către autorităţile acestor state.

”La acestea se adaugă diminuarea vânzărilor de carburant pe teritoriul României ca urmare a migrării volumelor aprovizionate de către transportatori din alte state care tranzitează România şi care preferă să alimenteze acum în ţările vecine, Bulgaria şi Ungaria, unde preţul carburantului este mai mic. România are în acest moment cea mai mare acciză la motorină dintre statele membre UE din regiune, respectiv 393,84 euro comparativ cu Bulgaria 330,3 euro sau Ungaria 364,46 euro”, se arată în comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri