În schimb, sistemul de irigaţii românesc este la pământ. Din cauza costurilor mari, agricultorii nu se înghesuie să încheie contracte pentru irigaţii. Astfel, din 1,5 milioane de hectare ce pot fi irigate, doar 400.000 de hectare beneficiază de apă.
Apa care ajunge în Ungaria provine din râul Mureș și este pompată pe un canal lung de 50 de kilometri, care trece granița aproape de punctul de frontiera de la Turnu și ajunge în localitatea Mezohegyes.
În baza contractului, partea română se obligă sa pompeze anual o cantitate de cel puţin 1,7 milioane metri cubi de apă.
În acelaşi timp, fermierii români din județul Arad nu se înghesuie sa cumpere apă de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, cea care se ocupă de irigaţii.
Doar două asociații de agricultori, care cuprind aproximativ zece la sută din terenul arabil al județului, au încheiat astfel de contracte. Şi asta din cauza costurilor ridicate.
Iar situaţia nu este unică. Şi fermierii din judeţul Dolj evită să cumpere apă de la stat, deoarece ar fi nevoiţi să scumpească produsele pentru a acoperi costurile. Aşa că din 160.000 de hectare de teren agricol, doar 18.000 sunt irigate.