Misteriosul rus care va prelua afacerile McDonald's în România va oferi 50 de milioane de euro pe lanţul de fast-food, spun surse citate de economica.net, în vreme ce Ziarul Financiar scrie că tranzacţia deja a fost parafată şi va fi anunţată oficial în zilele următoare.
În România sunt 67 de restaurante McDonald's. 60 dintre ele sunt controlate direct de americani, iar şapte sunt deja controlate în franciză.
Statutul lor viitor depinde de condiţiile contractului dintre McDonald's şi investitorul rus. Dacă rusul va fi operatorul exclusiv al mărcii McDonald's în România, atunci şi cele şapte restaurante deja aflate în franciză vor trebui să lucreze cu el. În acelaşi timp, rămâne de văzut dacă în tranzacţia de 50 de milioane de euro vor fi incluse şi clădirile construite de la zero de McDonald's. În cazul în care nu sunt incluse, rusul va trebui să le plătească americanilor chirie pentru ele, pe lângă taxa anuală de franciză, cuprinsă între 15 şi 20% din vânzări.
Cele mai recente date publicate de Ministerul de Finanţe arată că McDonald's România a avut în ultimii ani o cifră de afaceri de aproximativ 90 de milioane de euro pe an şi a fost tot timpul pe profit. Unul dintre anii slabi pentru companie a fost 2012, când afacerile restaurantelor au intrat sub pragul de 90 de milioane, iar profitul sub un milion de euro.
Transformarea lanţului McDonald's din România într-o franciză nu ar trebui să influenţeze prea mult funcţionarea restaurantelor. Acestea vor trebui să lucreze în continuare doar cu furnizorii agreaţi de americani, aşa că hamburgerii şi cartofii prăjiţi îşi vor păstra acelaşi gust.
Deşi investitorul rus va decide când şi unde va deschide noi restaurante în România, înfiinţarea restaurantelor va fi supravegheată în continuare de McDonald's.
Prin renunţarea la controlul direct al restaurantelor din ţara noastră, americanii scapă de cheltuielile operaţionale şi rămân cu încasările garantate din taxa pe franciză.
România este oricum una dintre puţinele ţări în care McDonald's a controlat direct lanţul de restaurante. În mod ironic, Rusia, de unde vine cel care va opera restaurantele din România, este o altă ţară în care McDonald's controlează reţeaua de localuri. Însă, în restul lumii, marea majoritate a restaurantelor McDonald's funcţionează în franciză.
Totuşi, acest model de afaceri a început să dea rateuri. La începutul anului, McDonald's şi-a schimbat directorul general. Don Thompson a fost nevoit să plece de la cârma companiei după ce atât cota de piaţă, cât şi indicatorul vânzărilor per restaurant au început să scadă. Steve Easterbrook este noul director general, iar misiunea sa este să revigoreze afacerile McDonald's.