Timp de 10 ani, uzina din Reşiţa a fost proprietatea grupului elveţian INET. Iar în tot acest timp a acumulat datorii către bugetul statului.
În 2004, statul român a câștigat 13 milioane de euro din privatizarea UCM Reșița. Prețul renaționalizării ar fi de 200 de milioane de euro, datoriile către bugetul de stat fiind transformate în acțiuni.
Deputaţii au votat, marţi seară, un proiect de lege care prevede transformarea datoriilor la buget în acţiuni. Dacă acesta va fi promulgat de preşedinte, mai are de trecut încă un obstacol: trebuie modificată legea insolvenţei care interzice acest lucru. Muncitorii de la Reşiţa îşi pun mari speranţe în revenirea fabricii în administrarea statului.
„Problema noastră numărul unu acum este că în momentul ăsta nu avem de lucru. Nu avem comenzi clare, suficiente. Au reintrat în şomaj tehnic o parte din salariaţi, alţii au rămas să lucreze”, spune liderul de sindicat Cristian Pop.
„Uzina Constructoare de Maşini este un fel de mecanic şef al Hidrolectricii (...). 80% din amenajările hidroenergetice din ţară au fost făcute de Uzina Constructoare de Maşini din Reşiţa. Nu există altă alternativă”, spune Sorin Frunzăverde, președintele CJ Caraș Severin.
Dacă intenţiile de a transforma datoriile în acţiuni vor deveni realitate, elveţienii de la INET vor pierde controlul fabricii, urmând să rămână doar cu un procent de 10% din acţiuni, faţă de cele aproape 97 de procente pe care le deţin acum.
UCM Reșița a fost fondată în 1771 şi este cea mai veche fabrică din România.