Creşterea TVA de la 19% la 24% din anul 2010 a adus în bugetul statului banii necesari pentru plata pensiilor şi a salariilor, dar a dus şi la scăderea consumului cu peste 10% în fiecare an. Guvernul anunţă că e decis să taie din taxa pe valoarea adăugată pentru a ajuta economia să crească prin consum.
Victor Ponta, premierul României: Ori reducem la 9% pentru anumite categorii de produse, în special cele agroalimentare, ori reducem pentru tot cu 3%. Și una şi alta nu se poate.
Același mesaj a fost postat de premierul Victor Ponta astăzi, pe pagina de Facebook.
Scăderea cotei TVA nu se va face însă anul acesta, ci din ianuarie 2016.
Reducerea TVA depinde foarte mult de banii care se vor strânge până atunci în visteria statului, pentru că taxa pe valoarea adăugată a reprezentat una dintre cele mai importante surse de venit. Anul trecut a fost 25% din totalul încasărilor.
Ministrul Finanţelor spune că, dacă vor fi venituri suplimentare la buget, de un miliard de lei, TVA va scădea cu un punct procentual, iar dacă vor fi două miliarde lei în plus, taxa va fi micşorată cu două puncte procentuale. Specialiștii sunt de părere că reducerea TVA va scădea preţurile tuturor produselor şi astfel şi românii s-ar descurca mai bine cu banii.
Emilian Duca, analist financiar: Din punct de vedere al veniturilor populaţiei, impactul va fi imediat, sunt niște bani care rămân la dispoziţia celor care cumpără produse cu 24%, dar aceşti bani nu ne aşteptăm să se întoarcă imediat.
În economie, creşterea consumului se va simţi abia după jumătate de an de la momentul în care taxa a fost redusă.
Dar șeful Executivului spune că este nevoie şi de păstrarea trendului economiei, pentru a putea respecta promisiunea.
Victor Ponta, premierul României: Avem totuşi 3 ani de crestere economică neîntreruptă. Dacă și în 2015 păstrăm direcția, trebuie doar să nu facem greșeli, să nu facem multă politică, ci treabă.
Reducerea TVA ar putea aduce şi la diminuarea evaziunii fiscale. Analiştii cred că e nevoie de mai mult.
Emilian Duca, analist financiar: O reducere a cotei de TVA doar pe anumite categorii de produse nu reprezintă o soluţie viabilă. Încă nu funcționează sistemul de control atât de bine ca să gestionăm anumite cote reduse.
Asta s-a văzut cel mai bine la produsele de panificaţie, unde taxa pe valoare adăugată a fost redusă de la 24 la 9% în 2013. Aici evaziunea fiscală nu s-a redus cu mai mult de 20%.
În prezent, România are a treia cea mai mare cotă de TVA din Uniunea Europeană.