Populaţia uriaşă, de 1,4 miliarde de oameni, îi oferă cu uşurinţă Chinei locul fruntaş în clasamentul turiştilor şi încă mai e foarte mult loc de creştere. Momentan doar 5% dintre chinezi au paşaport. Aşa se face că miliardele cheltuite de ei peste graniţă se înmulţesc rapid. Fondul de investiţii CLSA estimează că în doar patru ani numărul turiştilor chinezi peste graniţa se va dubla, iar cheltuielile lor se vor tripla.
Asta ar creşte şi mai mult distanţa Chinei faţă de al doilea clasat, Statele Unite. Americanii, arată datele Băncii Mondiale, cheltuie pe vacanţele în străinătate cu 20 de miliarde de dolari mai puţin decât chinezii. Mai mult, cum economia americană eeste deja matură si oamenii îşi permit să călătoreasca de ani buni, şansele unei creşteri a cheltuielilor sunt mici.
La fel şi în Germania, ai cărei locuitori cheltuie puţin peste o sută de miliarde de dolari pe an pe vacanţele în destinaţii externe. China sfidează regula - este singura ţara în dezvoltare care ajunge în topul celor mai mari sume plătite pe vacanţe. Rusia, deşi are o populaţie uriaşă, cheltuie mai puţin decât Franţa, iar Brazilia cheltuie doar o treime din cât dau englezii.
Ca să vadă lumea românii cheltuie un sfert din cât dau polonezii pe vacanţele în străinătate şi jumătate din cât dau cehii sau libanezii, care nu sunt nici 4,5 milioane la număr.
România, la marginea turismului european
Cifrele arată însă complet diferit dacă ne uitam la banii pe care îi atrag ţările de la turiştii străini. Aici conduc americanii. Pentru a le vizita ţara străinii cheltuie 220 de miliarde de dolari, deci cu 50% mai mult decât cheltuie americanii să viziteze alte ţări.
În acelaşi timp, în China străinii nu lasă nici 57 de miliarde de dolari, deci de patru ori mai puţin decât lasă în America. Există însă o logică - dacă dezvoltarea Chinei a permis îngroşarea clasei de mijloc care acum merge în călătorii, totuşi economia nu a ajuns la stadiul în care să-şi permită mari investiţii în destinaţiile turistice. Pe scurt, China nu ştie să facă turism, sau încă nu-şi permite să facă turism. Sectorul rămâne sub potenţial ... şi acelaşi lucru se poate spune şi despre România.
Turiştii români cheltuie puţini bani pe vacanţele în afara ţării - doar 2,6 miliarde de dolari - însă turiştii străini lasă în România şi mai puţin de atât, 2,2 miliarde. Asta fiindcă ţara noastră rămâne la marginea turismului european. În România există de 12 ori mai puţine hoteluri şi pensiuni decât în Croaţia şi de două ori mai puţine decât în Cehia care are o treime din suprafaţa României şi doar jumătate din populaţie.