Într-un oraş din judeţul Bihor, sufocat de maşini, Compania de Drumuri a găsit o metodă pentru siguranţa rutieră, pe care oamenii, însă, nu o înțeleg. Autoritățile au montat mai multe garduri metalice în centrul localităţii, pe marginea Drumului Naţional 1. Doar că localnicii nu le văd utilitatea, pentru că în unele locuri dublează stâlpii care au acelaşi scop, de delimitare a drumului de trotuar şi, în plus, blochează şi o trecere de pietoni.
Aleşd, judeţul Bihor. Un oraş cu puţin peste 10 mii de locuitori şi câteva mii de maşini care-l tranzitează în fiecare zi. Cea mai mare aglomeraţie este în centru. În lipsa unei centuri ocolitoare care să reducă traficul în zonă, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere s-a gândit să monteze garduri metalice, care să delimiteze şoseaua de trotuar. Doar că acestea mai mult îi încurcă pe pietoni.
Anca Deac, reporter Digi24: La capătul trecerii de pietoni, trecătorii se opresc direct în gardul care are scopul de a delimita partea carosabilă de zona destinată lor. Aşa că aceştia au două variante, fie circulă în continuare pe şosea, fie ocolesc gardul pentru a ajunge pe trotuar.
În plus, gardul metalic dublează şi stâlpii de pe marginea trotuarului, care au acelaşi rol, de delimitare.
„Cred că mult încurcă circulaţia, ia din spaţiu, deci e urât”, spune o femeie.
„Probabil pentru copii, ştiu eu, nu ştiu pentru ce au pus”, declară o alta.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a venit cu o explicaţie.
„Rolul acestor garduri este tocmai de-a preveni atât trecerea animalelor, cât şi trecerea haotică, practic am putea spune, a pietonilor”, afirmă Eugen Cecan - şeful Direcţiei de Drumuri şi Poduri Cluj.
Autorităţile locale spun, însă, că o soluţie pentru fluidizarea traficului din centrul oraşului ar fi construirea şoselei de centură, despre care se vorbeşte de aproape un deceniu.
„În lunile de vară se formează cozi şi spre Oradea, şi spre Cluj, de multe ori de 4-5 kilometri în parte din cauza trecerilor de pietoni şi a circulaţiei dezordonate”, spune Ioan Todoca, primarul orașului Aleșd.
Reprezentanţii Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere spun că s-au alocat deja bani, iar în perioada următoare vor anunţa şi când încep lucrările. Varianta ocolitoare a oraşului Aleşd se va întinde pe 9,1 kilometri.