VIDEO Cum arată lucrările la primul tunel săpat pentru o autostradă din România. Autostrada Sibiu-Pitești va avea 8 tuneluri în total

Data actualizării: Data publicării:
Screenshot 2024-09-26 180326
Foto: captură video Digi24

Specialiști din 14 țări lucrează la construirea primului tunel forat de pe o autostradă din România. Digi24 a fost pe șantier și a filmat lucrările spectaculoase, care se desfășoară lângă Curtea de Argeș. Constructorii au forat deja 70% din lungimea celor două galerii și estimează că vor străpunge dealul pe sub care trec la începutul anului viitor. Când va fi gata, tunelul va avea 1,3 kilometri. Pe viitor, autostrăzile României vor avea tot mai multe astfel de lucrări complexe. Numai pe autostrada Sibiu-Pitești vor mai fi construite încă 7, cel mai mare va fi cel de la Poiana.

La Curtea de Argeș, un constructor austriac sapă de zor la cele două galerii ale primului tunel forat de pe o autostradă din România. 

Daniela este prima la care au început săpăturile, undeva în toamna anului trecut. 

Cristina Sbîrn, jurnalist Digi24: În momentul de față au fost excavați undeva la 950 de metri. Mai sunt, însă, vreo 400 de metri până când va fi străpuns dealul. Constructorul spune că se va întâmpla asta undeva la începutul anului viitor, prin primăvară. 

La cealaltă galerie, denumită Alina, s-au excavat 830 de metri. 

Fiecare va avea o lungime de peste 1,3 kilometri, două benzi de circulație și una de urgență. 

Pentru că solul din care este alcătuit dealul Momaia este unul moale, constructorul folosește o tehnologie modernă, care presupune susținerea acestuia prin pulverizarea de beton cu uscare rapidă pe măsură ce săpăturile avansează. 

Marco Wieser, reprezentantul constructorului: „Nu poți să detonezi, pentru că geologia solului este prea moale. Dealul trebuie susținut cu o «umbrelă» și apoi poți excava dedesubt”.  

Pe șantier, se lucrează șapte zile din șapte. Pentru tunel au fost aduși specialiști din 14 țări. 

Pe lângă tunel, austriecii mai au de construit și peste 2 kilometri și jumătate de poduri și pasaje, dintre care unul cu o înălțime de 30 de metri, cât o clădire de 10 etaje.   

Cei 10 kilometri dintre Curtea de Argeș și Tigveni, parte din autostrada Sibiu-Pitești, trebuie să fie gata în februarie 2027. Autoritățile speră la o inaugurare înainte de termen. 

Fernando Lopez - manager de proiect: „Am trecut pragul de 50%. Suntem chiar bine. Întrebarea la care toată lumea vrea un răspuns: terminăm mai devreme? Sunt optimist”.   

650 de muncitori lucrează la autostradă, printre aceștia și mulți localnici din zonă, bucuroși că într-un final autostrada Sibiu-Pitești, promisă de 30 de ani, capătă contur. 

-„Am făcut de 4 ori eu cu cumnatul meu studiul de fezabilitate pentru autostrada asta...el a murit săracu...a zis: eu mor și nu apuc să mă plimb pe ea”. 

Autostrada Sibiu-Pitești va avea în total 122 de kilometri. Pe 13 kilometri, între Sibiu și Boița, se circulă de la finalul lui 2022. Alți 30 de kilometri, dintre Curtea de Argeș și Pitești, sunt în lucru și ar trebui să fie gata anului viitor. Alți 69 de kilometri sunt în proiectare. Întreaga autostradă ar trebui să fie gata în 2028 și va avea 8 tuneluri. 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un mare geniu al României. Boala cumplită de care suferea
Digi FM
Un student la medicină a mâncat 720 de ouă într-o singură lună. Ce a descoperit în urma experimentului
Pro FM
Lady Gaga, răspuns pentru colegii care au creat grupul "Stefani Germanotta, nu vei fi niciodată faimoasă"...
Film Now
Sharon Stone a pozat topless pentru o revistă celebră. Actrița debordează de încredere, iar fanii au...
Adevarul
Mărturia șocantă a unei stewardese agresate de Mohamed Al Fayed: „Mi-a băgat mâna între picioare și a început...
Newsweek
EXCLUSIV 7 erori în recalcularea pensiei. Care pensionari au pierdut bani pe noua lege a pensiilor?
Digi FM
Elon Musk, prima reacție după ce s-a spus că ar avea o relație cu Giorgia Meloni. Imaginea cu cei doi a făcut...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de...
Digi Animal World
Îngrijitoarea unei grădini zoologice din China, atacată de un urs panda. Animalul a fost deranjat când...
Film Now
Olivier Martinez, cu care Halle Berry e "la cuțite" pentru fiul lor, de nerecunoscut. Slab, cu părul...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...