Video Un nou caz Gigină se poate repeta oricând. Lucrări periculoase, nesemnalizate corespunzător
Data actualizării: Data publicării:
În Capitală nu există bulevard sau stradă care să nu fie cârpită sau să nu găsim panouri prin care să fim informați că acolo se lucrează. În unele locuri, de la lucrările atât de „bune”, asfaltul se surpă, dar chiar și așa nimeni nu pare îngrijorat. Este și cazul celor care s-au trezit cu mașinile sub asfaltul afundat de la lucrările neconforme.
Ianuarie 2016. Polițistul Bogdan Gigină sfârșea după ce motocicleta pe care o conducea intra într-o groapă nesemnalizată corespunzător. La trei ani distanță, specialiștii spun că nu s-a schimbat nimic. Lucrările sunt făcute în continuare de mântuială, iar de semnalizat corespunzător nici nu poate fi vorba.
„Este extrem de prost semnalizată. Luminos, nu are nimic! Poate fi vizibil doar dacă este lumină afară și dacă aceste panouri au benzi fosforescente. După cum vedeți sunt dintr un plastic ordinar și nu se văd”, arată Dan Trifu, președintele Eco Civica.
În continuare, muncitorii care au de lucru pe carosabil merg pe tot felul de improvizații. În Băneasa, de pildă, Digi24 a filmat o lucrare care este astupată cu tabla unui acoperiș de casă (vezi imaginea de mai sus).
„Dacă vă uitați cu ce au acoperit! Orice copil sau persoană curioasă, dacă a călcat pe tabla aia care este extrem de subțire se duce în gaură. Este susținută cu aceste pietroaie” - explică Dan Trifu.
Ne mutăm într-o altă zonă unde găsim o situație similară chiar pe mijlocul drumului.
Cristian Popa, jurnalist Digi24: „O altă lucrare de mare angajament o găsim pe strada Jandarmeriei. Muncitorii au lucrat la canalizare, doar că cel mai probabil nu au tasat pământul când au acoperit. Totul a început să se surpe, inclusiv asfaltul. Dacă ne uităm la panouri, și ele au avut provocări. Cel mai probabil, șoferii nu au reușit să le vadă și au intrat direct în ele”.
„De la construcția foarte bună! Au lucrat bine de tot și s-a dus la fund! Se duce ușor, ușor! Da! Păi în tot Bucureștiul găsești numai găuri. (...) Au făcut canalul, apoi au astupat, nu au presat bine și normal că se duce la fund”, comentează un bucureștean.
Și aici muncitorii au găsit o variantă inedită pentru a acoperi o groapă.
Cristian Popa, jurnalist Digi24: „Dacă ne uităm pe această bandă, vedem că este un șantier în lucru sau cel puțin așa scrie aici, un șantier al Apa Nova. Ca artificiu au folosit pentru acoperirea unei gropi o placă mare din metal pe care trec mașinile iar dedesubt este un hău!”
Oficialii Apa Nova ne-au transmis că lucrarea a fost demarată la începutul lunii noiembrie, că au stopat-o din cauza condițiilor meteorlogice, dar în cel mai scurt timp vor finaliza șantierul.
„Cam jumătate din oraș este plin de astfel de lucrări, aproape că nu scapă un bulevard de astfel de lucrări, iar unele sunt abandonate. De la tragicul accident al polițistului și până acum, noi tot nu am învățat nimic. Continuăm să lăsăm nesemnalizate sau mai bine zis cu semnalizări precare toate aceste lucrări”, spune Dan Trifu, președinte Eco Civica.
Din punct de vedere legal, astfel de lucrări care țin de siguranța rutieră ar trebui să fie amendate de Poliția Rutieră. Polițiștii spun însă că sunt foarte rare cazurile în care autoritățile locale sunt amendate pentru nerespectarea normelor de siguranță în lucrările pe care le desfășoară.