România se află la coada unui clasament privind starea drumurilor realizat de Forumul Economic Mondial, care a evaluat 138 de ţări. Asta în condiţiile în care 38% din reţeaua de drumuri, adică 33.000 de kilometri, este formată din drumuri pietruite şi de pământ. Practic, condiţii ca în Evul Mediu. În schimb, România stă mai bine la capitolul telecomunicaţii şi electricitate.
România are cele mai proaste drumuri din rândul statelor comunitare şi se află pe ultimele locuri şi în lume. Ocupă poziţia 128 din 138 de ţări analizate, sub state din Africa, precum Zimbabwe, Ciad sau Sierra Leone.
Timpul parcă a stat pe loc în multe zone din ţară. Chiar şi drumuri foarte circulate au rămas neasfaltate. Pe DN5A, între 2014 şi 2016 nu e nicio diferenţă. Drumul e tot neasflatat şi fără indicatore
„După doi ani, drumul DN5 arată la fel - mult praf şi bolovani. Şi, deşi nu e asfalt, şoferii trebuie să plătească rovinietă, potrivit legii”, relatează Roxana Vântu, reporter Digi24.
DN5A leagă șapte localităţi din judeţul Giurgiu, aşa că sute de oameni sunt obligaţi să meargă pe acest drum zi de zi.
În aceeaşi situaţie sunt şi drumul Naţional 65D din Argeş şi DN 1T din Sălaj.
În total mai avem 15 kilometri de drumuri naţionale de pământ şi 2.024 de kilometri de drumuri judeţene.
Acelaşi raport arată că România stă mai bine la capitolul infrastructură de telefonie fixă şi mobilă, adică numărul de linii fixe şi abonamente de mobil la mia de locuitori. Este pe locul 55 şi 88 în lume. De asemenea, rezultate mai bune au fost obţinute la infrastructura de electricitate - locul 75 în lume din 138 de ţări.
Drumuri de pământ
Drumuri naţionale 15 kilometri
Drumuri judeţene 2.024 kilometri
Sursa: INS