Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, a atacat-o pe Corina Crețu, comisarul european pentru politică regională, într-o emisiune despre lipsa autostrăzilor. „Este în campanie electorală”, a spus el. „Acum o săptămână era la Bruxelles și semna proiecte pe infrastructură de 2 miliarde pe infrastructura de transport. Cum nu sunt proiecte? Le-a semnat dânsa”, a mai spus ministrul.
Ministrul Transporturilor a atacat-o pe Corina Crețu, comisar european, pentru afirmația sa potrivit căreia Guvernul nu a făcut solicitare la UE pentru finanțarea autostrăzii Moldova, deși o putem finanța.
„Doamna Corina Crețu face o confuzie gravă între Autostrada Moldova, care este coridorul 9, și Autostrada Unirii. Ea face referire la autostrada Târgu Mureș-Ditrău-Târgu Neamț-Iași, Autostrada Moldovei este Ploiești-Buzău-Focșani-Pașcani-Suceava. Aceasta este Autostrada Moldovei, vorbim de coridorul 9. Corina Crețu ar face foarte bine, ca român, să sprijine mai multe proiectele pe care Guvernul le-a inițiat. În 2017, când am intrat în Ministerul Transportuilor, România nu avea niciun proiect nou lansat. Doamna Corina Crețu este acum în campanie electorală. Guvernarea PSD-ALDE a lansat în 2017 proiecte în valoare de 3,5 miliarde de euro. Proiecte ce au prins viață în anii ce au urmat”, a spus Răzvan Cuc, la Digi24.
Întrebat totuși dacă și pentru ce a cerut Guvernul finanțare, el a răspuns: „Autostrada Moldovei, vorbim de coridorul 9. Am semnat de anul trecut contractele pentru elaborarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic. S-au trimis cererile de finanțare și așteptăm răspunsul”.
„De asemenea, Autostrada Unirii, a fost inițiat un proiect de lege în Parlament în 2018 și s-a fracționat acest proiect. Secțiunea Târgu-Mureș-Ditrău-Târgu-Neamț s-a scos la licitație în reviziuirea studiului de fezabilitate, s-au depus ofertele, sunt în evaluare. Celălalt tronson se va merge în parteneriat public privat (PPP), acum două săptămâni am semnat hotărârea de guvern. Și pentru acest obiectiv se transmite cererea de finanțare la Comisia Europeană”, a adăugat el.
„Pentru ambele autostrăzi se transmit cererile de finanțare”, a subliniat el. „Întrebat dacă încă nu le-a transmis, ministrul a răspuns: „Nu, sunt transmise, dar ele sunt în analiză.”
„Doamna Crețu trebuie să spună foarte clar care este procedura. Că noi nu transmite o foaie și ni se aprobă. (...) Din cauza unor români bine intenționați de la Comisia Europeană s-a indus o idee greșită că nu ar fi trafic pe acest obiectiv (podul de la Brăila, n.red.). O bucată din Autsotrada Unirii merge pe PPP”, a adăugat el.
Întrebat dacă nu sunt buni banii europeni, Răzvan Cuc a răspuns că „banii europeni îi accesăm”. „Când am intrat în minister erau 0 proiecte noi. Pentru a nu risca o decomitere de la fondurile europene am luat studiile de fezabilitate vechi a acestor oibiective, le-am luat pe cele mature”, a susținut ministrul.
„Un alt lucru important, care poate fi considerat o crimă. În 2016, să-l luați pe Narcis Neaga să-l întrebați ce s-a întâmplat în 2016 în Companie. Șase luni nu s-a semnat niciun document în CNADNR.
„Doamna Corina Crețu spune lucrurile astea pentru că dânsa este într-o campanie electorală”, a mai spus el. Întrebat dacă ea minte, Răzvan Cuc a refuzat să răspundă.
„Ceilalţi comisari europeni şi-au apărat destul de bine ţara şi obiectivele din țara lor. Corina Creţu, acum o săptămână era la Bruxelles și semna proiecte pe infrastructură de 2 miliarde pe infrastructura de transport. Cum nu sunt proiecte? Le-a semnat dânsa”, a mai spus ministrul.