Preţurile RCA ar putea exploda din luna mai. Atunci expiră perioada în care tarifele au fost plafonate, iar companiile vor reveni la tarifele de anul trecut, avertizează brokerii. Singura soluţie ar fi creşterea concurenţei, prin intrarea unor firme noi.
Preţurile asigurărilor obligatorii s-au majorat cu 80% în medie între 2014 şi 2016 şi abia în decembrie anul trecut şoferii au respirat uşuraţi.
Plafonarea tarifelor RCA a fost cea mai profitabilă pentru maşinile mari care transportă persoane. Între august şi decembrie anul trecut scăderea tarifelor a fost de aproape 70 de procente. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi pentru turisme, acolo unde preţurile au scăzut cu mai puţin de 20%
Din luna mai, companiile de asigurări pregătesc scumpiri, spun brokerii.
„Asigurătorii nu au niciun motiv să nu crească preţurile şi să nu se ducă acolo unde erau înainte. Atunci, singurul mod în care se poate regla piaţa este cu apariţia unor noi jucători,” explică Viorel Vasile, preşedinte Patronatul Brokerilor din Asigurări.
Companii de asigurări din Germania, Austria şi Irlanda aşteaptă intrarea pe piaţa din România în perioada următoare, şi ar putea vinde asiguări RCA.
„Criza la care am ajuns se datorează şi acestei lipse de concurenţă de pe piaţă. Cred că autoritatea a înţeles acest lucru şi va fi mai permisivă în acordarea de autorizaţii unor asigurători străini,” precizează Antonio Souvannasouck, broker de asigurări.
O şansă în plus pentru menţinerea tarifelor este noua lege a RCA aflată în Parlament. Pe baza ei Autoritatea de Supraveghere Financiară va stabili tarife de referinţă după ce preţurile vor redeveni libere pe piaţă.
„Noi, dacă nu ne grăbim până va fi să treacă şi de plenul Camerei Deputaţilor şi să fie şi promulgată, s-ar putea să avem surpriza unor explozii de preţuri după luna mai,” spune Viorel Arcaş, preşedintele comisiei de Buget din Senatul României.
În acest moment, cea mai mare cotă de piaţă pentru asigurările RCA o are Euroins, cu peste 20%, urmată de Asirom şi City Insurance.