O țară, două legi RCA. Guvernul și Parlamentul se calcă pe picioare la reglementarea pieței

Data publicării:
RCA UPDATE -CAPTURA

La o zi după ce Guvernul a emis Ordonanța de Urgență privind RCA, Parlamentul dezbate în plen o lege cu același subiect, inițiată de mai mulți senatori PSD, adoptată de Senat și care a primit vot faborabil de la majoritatea comisiilor parlamentare.

PARTIDELE SI RCA -CAPTURA

O țară, o singură piață a asigurărilor auto, două legi diferite, elaborate de entități diferite. Aceasta este situația reglementării răspunderii civile auto RCA. Escaladarea prețurilor la polițele auto în ultimii 1-2 ani a scos săptămâna trecută, pe străzi și drumuri naționale, mii de transportatori din România. Graba de a reglementa situația sau dorința oficialilor de a atrage simpatia transportatorilor și electoratului au creat situații aberante.

La o zi după ce Guvernul a adoptat OUG privind RCA, în dezbaterea din plen de la Parlament a intrat propunere legislativă inițiată de mai mulți parlamentari PSD.

Ce prevede OUG Guvernului

Actul normativ apărut luni seară în Monitorul Oficial prevede că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va fixa în 30 de zile preţuri maxime la RCA pentru următoarele şase luni, ca o măsură temporară, iar firmele de asigurări care nu plătesc la timp despăgubirile riscă amenzi care încep de la 1.000 de lei și pot ajunge la un milion lei.

Proiectul a fost solicitat de către transportatorii rutieri. Executivul a aprobat miercuri Ordonanţa de urgenţă propusă de către Ministerul Finanţelor, însă actul normativ a fost publicat abia luni seară în Monitorul Oficial.

Actul normativ introduce un mecanism temporar de blocare a preţurilor poliţelor RCA pentru şase luni.

Astfel, un articol al OUG prevede că, "pentru o perioadă de şase luni, (..) ASF va calcula un tarif de referinţă cu caracter orientativ, trimestrial, pe baza daunei medii determinate statistic pentru fiecare categorie de vehicul în parte, pe baza plăţilor efective de daune achitate de către asigurătorii RCA din piaţă şi raportate la frecvenţa statistică a producerii evenimentelor, pe categorii de vehicule", se arată în actul normativ.

Ordonanţa prevede că, în 30 de zile de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial, "ASF va stabili tarifele de primă (maxime) pe categorii de vehicule ce urmează a se aplica de către societăţile de asigurare RCA".

Până în prezent, ASF a anunţat care ar putea fi preţul maxim al poliţelor RCA pentru camioanele cu masa mai mare de 16 tone, şi anume 7.500 lei. Pentru alte categorii de vehicule nu există preţuri anunţate public.

Este pentru prima dată după intrarea României în Uniunea Europeană, în 2007, când Guvernul introduce un mecanism temporar de control al preţurilor, măsură permisă de legislaţia europeană în situaţii excepţionale.

De asemenea, actul normativ prevede posibilitatea suspendării contractului RCA la cererea asiguratului care a încheiat un contract RCA, pe perioada suspendării dreptului de circulaţie a maşinii sau pe perioada imobilizării.

"În situaţia producerii riscului pe perioada suspendării contractului RCA, asigurătorul este obligat la plata despăgubirii, acesta având drept de regres împotriva persoanei vinovate de producerea accidentului", se arată în document.

Ordonanţa introduce şi procedura de compensare directă în cazul asigurărilor RCA.

"Astfel, în baza unei clauze contractuale opţionale asiguratul va putea să se adreseze propriului asigurător RCA pentru obţinerea despăgubirilor, acesta recuperând ulterior contravaloarea daunei achitate de la asigurătorul persoanei vinovate", se arată în actul normativ.

O altă noutate este posibilitatea răscumpărării unei părţii din prejudiciu suportată de asigurat.

"Prin contractul RCA, părţile pot conveni posibilitatea răscumpărării, respectiv suportarea de către asigurat a contravalorii despăgubirii corespunzătoare evenimentului, asiguratul compensând asigurătorului RCA cuantumul acesteia, ulterior achitării despăgubirii cuvenite persoanei prejudiciate", menţionează documentul.

O lege mai veche și în Senat

Adoptarea OUG a venit însă în situația în care pe circuitul legislativ din Parlament se afla de luni bune o propunere de modificare a prevederilor RCA. Săptămâna trecută, parlamentarii din Comisia de buget-finanţe a Senatului au promis transportatorilor că noua lege a RCA va fi adoptată în această lună în forma discutată şi agreată la negocierile purtate până acum.

Proiectul legii RCA se află în discuţie în Parlament încă din luna februarie a acestui an şi a suferit mai multe modificări în urma negocierilor purtate între parlamentari, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi transportatori.

Reprezentanţii transportatorilor au solicitat de mai multe ori Guvernului să aprobe o Ordonanţă de Urgenţă prin care să îngheţe tarifele RCA, motivând solicitarea prin dezechilibrul existent pe piaţă şi de lipsa unei concurenţe reale.

Amenda ridicolă de 1.000 de euro

Înt-un comunicat de presă remis marți dimineață, Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) solicită însă Parlamentului ”să amâne cu o săptămâna-două votul în plen” pentru a avea timp să fie analizate atât propunerile Guvernului cât și cuprinse în proiectului de Lege parlamentar. COTAR afirmă că sancțiunea aplicată în cazul refuzului de plată a despăgubirilor, și care pornește de la 5.000 de lei, este prea mică. ”Considerați că o amendă de 5.000 de lei pentru neplata daunelor în termen legal are rolul de determina o multinațională să respecte legea? Considerați că persoanele propulsate pe criterii strict politice în Consiliul ASF, care își primesc salariile astronomice din taxele plătite de către asiguratori, vor aplica amenzi usturătoare firmelor care încalcă legea? Experiența ne-a confirmat că nu”, spune COTAR. Asociația amenitește că în Italia sancțiunea este de 60.000 de euro pe dosar de daună neplătit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...