Un monument ridicat in perioada comunismului dar și canalul Dunăre Marea Neagră devin obiective turistice într-o croazieră lansată de către Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile.
Directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile (CNACN), Daniel Georgescu, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că pentru viitorul sezon estival pregăteşte un proiect de reluare a croazierelor turistice pe Canalul Dunăre - Marea Neagră, între porturile Agigea şi Murfatlar, potrivit Agerpres.ro.
Excursiile vor fi efectuate cu o navă de pasageri şi vor avea o componentă de agrement nautic, cu îmbarcare din Portul Constanţa Sud, din aval de Ecluza Agigea cu tranzit pe canal până în Portul Murfatlar, de unde pasagerii vor fi îmbarcaţi în autocare pentru un circuit de turism istorico-ecumenic cu popasuri la monumentul Tropaeum Traiani şi mânăstirile din sud-vestul judeţului Constanţa, peştera Sfântului Andrei şi Dervent.
"Noi vom realiza acest proiect de circuit turistic de o zi în parteneriat cu Consiliul Judeţean Constanţa şi ne dorim ca partener şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism şi pentru a avea sorţi de izbândă, în intenţia de a valorifica potenţialul turistic al Canalului Dunăre - Marea Neagră încercăm să obţinem aprobarea pentru a acorda gratuitate la tranzitarea Ecluzei Agigea", a declarat Daniel Georgescu.
Directorul general al CNACN a afirmat, totodată, că din perspectiva realizării proiectului de turism cultural pe Canalul Dunăre - Marea Neagră, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu, va iniţia demersuri pentru preluarea în administrare a statuii "Înaripata", inaugurată în 1988 ce se înalţă pe malul drept al canalului. Statuia se află pe locul fostului sat Straja şi este unanim recunoscută drept cel de-al doilea mare monument de for public din lume, după Statuia Libertăţii de la New York, cu înălţimea de 48 de metri cu soclul din beton, realizată din oţel inoxidabil şi bronz.