Cererea de bilete de avion pentru cursele interne a crescut cu 200% în ultimul an. Zborurile între oraşele României au fost ieftinite de concurenţa dintre companiile aeriene. Au devenit astfel mult mai accesibile pentru cei care voiau să se deplaseze în interiorul ţării, dar nu îşi permiteau să cumpere un bilet, cum ar fi tinerii care vor să participe la festivalurile de muzică. A apărut chiar şi un nou tip de vacanţă. City-break-ul în oraşele româneşti pentru turiştii români.
Creşterea cu 200% a cererii de bilete pentru rutele interne din ultimul an este strâns legată de preţul zborurilor, arată un studiu Vola.ro. În unele cazuri, biletele pe cursele interne s-au ieftinit cu 90% faţă de acum cinci ani. Cele mai ieftine curse dus-întors pornesc de la 17 euro, cum ar fi cele de pe ruta Bucureşti-Cluj-Napoca şi nu depăşesc 200 de euro. În unele cazuri, biletele de avion au ajuns să fie mai ieftine decât cele de tren.
Este un efect al concurenţei în creştere. Dacă până de curând Tarom era singurul operator care zbura între oraşele româneşti, pe această piaţă au intrat între timp şi cei de la Blue Air, Wizz Air şi RyanAir. Şi, odată cu numărul companiilor aeriene, a crescut şi varietatea ruteror. Aşa se face că numărul de locuri disponibile în avioanele care fac curse interne s-a dublat faţă de acum cinci ani. Dacă în urmă cu cinci ani puteau fi transportaţi 2000 de pasageri pe săptămâna, acum au loc în avioane 4.000 de pasageri săptămânal.
Ieftinirea biletelor şi creşterea numărului de curse au făcut ca la bordul aeronavelor care efectuează curse interne să nu mai fie doar oameni de afaceri şi politicieni. Foarte mulţi tineri au început să zboare între oraşele României, mai ales în perioadele în care se desfăşoară diverse festivaluri de muzică. De exemplu, în timpul festivalului Untold, zborurile dintre Bucureşti şi Cluj au fost pline.
Zborurile interne ieftine permit şi city-break-urile interne. Oraşele cu obiective turistice pot fi vizitate pentru câteva zile de turiştii care acum câţiva ani şi-ar fi petrecut tot week-endul în tren dacă ar fi vrut să călătorească dintr-un colţ în altul al ţării.
Creşterea numărului de city-break-uri interne se vede şi în orele preferate de pasageri. La plecare cea mai mare cerere este pentru biletele de dimineaţă, iar la întoarcere pentru cele de seară.
În plus, studiul Vola arată că pasagerii curselor interne nu îşi cumpără biletele foarte devreme. Dacă în cazul zborurilor în străinătate, turiştii încearcă să îşi facă rezervare cât mai din timp, cu aproximativ şase săptămâni înainte, în cazul biletelor de avion spre destinaţii interne, cele mai multe rezervări sunt făcute în luna plecării sau chiar cu o săptămână înainte de final. Anul acesta cererea pentru bilete pe cursele interne a fost cea mai mare îmn lunile august şi septembrie şi cea mai mică în februarie.