La jumătatea iernii, şoselele s-au umplut de gropi. Iar veştile pentru şoferi nu sunt deloc bune. Banii alocaţi de la buget pentru reparaţii sunt de două ori mai puţini ca anul trecut, sub 300 de milioane de lei. Ministrul Transporturilor spune că ajung cel puţin pentru prima jumătate din an şi că va cere fonduri suplimentare la rectificarea din vară, dacă e cazul.
În urmă cu câteva zile, pe unele porţiuni din Centura Capitalei gropile erau atât de multe încât nu puteau fi evitate. Nu vor putea fi nici plombate până când nu se va topi zăpada. Problema este că, şi după trecerea iernii, multe gropi ar putea rămâne neacoperite. Fondurile alocate anul acesta pentru întreţinerea drumurilor sunt la jumătate faţă de ce s-a cheltuit anul trecut.
Cătălin Drulă, deputat USR: „Din păcate acest buget este cel mai mic din ultimii trei ani. Evoluţia execuţiei, deci a cheltuielilor, este asta: 743 de milioane în 2015, 584 de milioane anul trecut şi acum avem o prăbuşire la jumătate, la 289 de milioane de lei. Acest lucru va duce la înrăutăţirea calităţii drumurilor. Estimările sunt că CNAIR ar avea nevoie de undeva peste un miliard de lei din acest transfer doar.”
Şeful de la Transporturi nu-şi face, însă, griji.
Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor: „Această sumă va fi completată cu sume din bugetul Companiei de Administrare a Infrastructurii. Vom vedea, dacă este nevoie, la rectificarea care va avea loc în luna iunie sau iulie vom solicita o suplimentare.”
Pe lângă banii de la buget, pentru repararea drumurilor este folosită şi o parte din fondurile strânse din rovinietă şi taxele de pod. Peste 210 milioane de euro se adună anual în contul Companiei de Drumuri din aceste surse. Că este nevoie de investiţii masive în întreţinerea şoselelor o spun şi reprezentanţii societăţii civile, care au realizat o hartă a calităţii drumurilor. Verde şi albastru înseamnă că şoselele sunt bune şi foarte bune. Roşu şi violet înseamnă dezastru.
Marc Renţia, membru fondator al Asociaţiei Construim România: „Pe autostrăzile A1 şi A2, acum, în timpul iernii, au apărut gropi. Şi asta este neplăcut mai ales pentru un drum de viteză. Întreţinerea în România este deficitară. Alocarea unei sume şi mai mici mi se pare o catastrofă.”
Amendamentul care propunea ca 100 de milioane de lei din visteria statului să meargă, suplimentar, pentru lucrări de întreţinere a drumurilor a fost respinsă de Parlament.
România are cele mai proaste şi mai periculoase drumuri din Uniunea Europeană, arată statisticile Comisiei Europene. Anul trecut s-au înregistrat 8.683 de accidente rutiere grave, soldate 1.910 morţi şi aproape 8.300 de răniţi grav.