În ultimele luni ale anului, guvernul are alte priorităţi, nu drumurile. Ministerul Transporturilor va pierde peste 1,5 miliarde lei din fonduri, la a doua rectificare. Mediul, Energia şi Comunicaţiile rămân şi ele cu mai puţine fonduri, deşi premierul se susţinea, în urmă cu o zi, că încasările sunt mari şi există bani pentru toţi.
Victor Ponta, în 20 octombrie 2015: „Este din nou o rectificare pozitivă, avem bani, mai mulţi bani încasaţi la buget decât au fost prevăzuţi în legea bugetului şi ăsta este meritul ANAF, în primul rând toate cererile pe care le-aţi făcut, pentru medici, pentru salariile la medici, pentru transporturi, pentru încălzire, autorităţi locale, cam tot ce aţi cerut, Slavă Domnului, am putut să punem în practică”.
Ministerul Agriculturii va primi 770 de milioane de lei, în principal pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă şi pentru plata subvenţiilor la motorină. Suma este însă sub aşteptările ministrului.
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii: „Suma finală va depăşi 1 mld de lei. Şi este compusă din 640 de milioane pentru despăgubiri, 106 milioane pentru plata subvenţiei la motorină şi diferenţa este o sumă pe care am cedat-o bugetului consolidat la rectificarea precedentă pentru a ajuta celelalte ministere în procesul de cofinanţare a fondurilor europene. Acum avem nevoie, pe final de an, deci acea suma şi o primim înapoi practic”.
Bani în plus vor primi proiectele Ministerul Dezvoltării Regionale şi cele ale Ministerului Fondurilor Europene. Bugetul Apărării va fi suplimentat pentru achiziţii de echipamente militare, iar Fondul Naţional de Sănătate - pentru plata salariilor mărite ale medicilor. Ministerul Educaţiei primeşte bani pentru finanţarea universităţilor, burse şi manuale şcolare.
Cine pierde bani
Ministerul Transporturilor: 1,6 miliarde de lei
Ministerul Mediului: 120 milioane de lei
Ministerul Energiei: 108 milioane de lei
Ministerul Comunicaţiilor: 24 milioane de lei
TVR: 13 milioane de lei
Cine primeşte bani
Ministerul Dezvoltării Regionale: 754,4 milioane de lei
Ministerul Fondurilor Europene: 729,6 milioane lei
Ministerul Apărării: 558 milioane de lei
Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate: 361,5 milioane de lei
Ministerul Educaţiei: 271 milioane de lei
sursa: Proiectul MFP