După ce spuneau joi dimineață că protestul lor și-a atins scopul și trebuie încetat căci, contrar, continuarea protestului ar semnifica o deturnare a acestuia, transportatorii membri ai COTAR și-au exprimat vineri dimineață din nou nemulțumirea lor.
Cauza nemulțumirii este nivelul stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru RCA de referință la camioane, la un nivel de 7.500 lei pe an. ”Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) consideră că preţul comunicat în data de 15 septembrie de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, este absolut inacceptabil”, spun transportatorii într-un comunicat de presă remis vineri.
”Tariful ţintă comunicat de către ASF, în cuantum de 7.500 de lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa Bonus/Malus 0, are în final, un cu totul alt cost. La acel cost de 7.500 lei se adăugă încărcări pentru profit (aproximativ 5%), precum şi marja comercială (aproximativ 10%). Conduce în realitate, la un cost de 8625 de lei a poliţei RCA”, spun ei.
COTAR acuză ASF de nerespectarea celor discutate miercuri la Guvern. Atunci, spun ei, ar fi fost agreat un cost al poliţei RCA , în baza raportului Milliman, pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa Bonus/Malus 0, la o valoare de aproximativ 6.000 de lei.
„Observăm că în decurs de 24 de ore, costul iniţial al poliţei RCA, agreat în data de 14 Septembrie, la Guvern, a crescut subit cu peste 40%. Recomandăm consiliului ASF să reanalizeze calculele în acord cu cele stabilite la Guvern, pentru că răbdarea noastră cu aceşti funcţionari de lux vicleni s-a încheiat! Dacă acest consiliu al ASF suferă de amnezie, îi reamintim valorile de cost agreate la Guvern, în baza raportului Milliman, pentru clasa B0 corespunzătoare următoarelor clase de autovehicule: autovehicule de taxi - 1.200 lei/an, autovehicule pentru transport persoane – 3.000 lei, autoutilitare de peste 16 tone - 6.000 lei.” – a declarat Vasile Ştefănescu, Preşedinte COTAR.
Totodată, în cursul zilei de astăzi, COTAR a solicitat preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, o întâlnire de urgenţă, la care să participe şi preşedinţii comisiilor de buget-finante şi comisiilor economice ale celor două camere ale Parlamentului, pe tema reformei care trebuie să aibe loc în cadrul consiliului ASF în perioada următoare.
„COTAR rămâne un partener al Guvernului precum şi acelor instituţii din România pentru care o promisiune se menţine până la capăt, indiferent de situaţii, acesta fiind şi motivul pentru care organizaţia noastră s-a retras din acţiunea de protest, programată pentru ziua de ieri.
În mai puţin de 24 de ore, ASF s-a dovedit a fi din nou, un partener neserios, iar adresele transmise către Senat şi Camera Deputaţilor, vizează în mod direct, personajele sinistre din cadrul consiliului ASF”, spune Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.