Terasele din Centrul Vechi, cu program limitat. Propunerea Primăriei stârnește nemulțumiri și controverse
Milioane de oameni, români și straini, și-au petrecut serile, vara trecuta, la terasele din Centrul Vechi al Capitalei. La peste 25 de grade Celsius și chiar și după ora 02.00 dimineața, la terase și în baruri încă se mai petrecea. Obloanele se trageau după ce pleca și ultimul client. Ar putea fi însă ultimele imagini surprinse la o petrecere în stradă, la o asemenea oră. Noile reguli schimbă jocul. În zona-pilot a Centrului Istoric, terasele vor fi deschise pâna la miezul nopții, iar în împrejurimi până la ora 22.00.
Nici culorile nu vor mai fi alese la întâmplare. De exemplu, umbrelele vor putea fi doar albe sau bej. Şi, dacă noile reguli vor intra în vigoare, jardinierele şi mobilierul din plastic vor fi interzise. La fel şi televizoarele sau plasmele scoase afară la meciuri.
Patronii de baruri din Centrul Vechi refuză să-şi imagineze un astfel de scenariu. Un astfel de proiect pus în aplicare ar însemna că trebuie să concedieze mai bine de jumătate din angajaţi, spun ei.
Aleşii locali îşi doresc această schimbare în ideea de a proteja patrimoniul, dar şi pe cei care locuiesc în zonă, în condiţiile în care oamenii s-au plâns în repetate rânduri de gălăgia provocată de terasele din Centrul Vechi.
Astfel, în proiect se prevede foarte clar că toate terasele de aici ar urma să se închidă în timpul săptămânii la miezul nopţii, iar în weekend, la ora 1 a.m. În afara acestui perimetru, dar în limitele centrului istoric, terasele vor funcţiona numai până la ora 22:00.
„Turiștii, fie români, fie străini, nu sunt duşmanii Bucureştiului”
Conducerea Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS) a trasmis azi un comunicat prin care critică în termeni duri inițiativa Primăriei Capitalei și îi solicită renunțarea la acest proiect.
„Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS) solicită de aceea Primăriei Capitalei renunţarea la acest proiect de falimentare a Centrului Istoric şi la adoptarea unei atitudini de încurajare a turismului de divertisment din această zonă care şi-a dovedit deja viabilitatea nu doar pentru turiştii români, ci şi pentru cei străini”, se arată în comunicat.
„Închiderea teraselor la ora 22.00 va falimenta Centrul Istoric din Bucureşti, singurul obiectiv important al turismului de divertisment din Capitală. Propunerea reprezintă o întoarcere la comunism când restaurantele se închideau exact la 22.00 pentru ca duşmanii poporului să nu comploteze împotriva regimului. Turiştii, fie români, fie străini, nu sunt duşmanii Bucureştiului şi ar trebui încurajaţi să vină, să stea şi să cheltuie cât mai mult în Centrul Istoric, nu să fie izgoniţi pentru că s-a închis programul”, se arată în documentul semnat de Dan Matei Agathon, preşedintele FPTS.
„Abia a reuşit Centrul Istoric să devină un nume de referinţă în turismul românesc şi chiar să atragă turişti străini, că imediat s-a găsit o modalitate de a bloca activitatea de aici şi de a readuce cenuşiul şi banalul într-o zonă care atrăgea tocmai prin atmosfera de veselie a nopţilor târzii care creează impresia că în acest loc nu se doarme niciodată. Ne vom întoarce la Bucureştiul pustiu şi întunecat în care nimeni nu va dori să iasă din casă după ora 22.00 pentru că nu are unde se duce. Şi în care turiştii nu vor mai veni pentru că marea atracţie a Centrului Istoric va deveni ceva aidoma celebrului bar de zi de odinioară”, subliniază Dan Matei Agathon.
Potrivit liderului FPTS, încasările din Centrul Istoric, de circa 150 de milioane de euro anual, se vor reduce la un sfert dacă această propunere de închidere a teraselor va fi aprobată, iar multe dintre planurile de dezvoltare şi de renovare din zonă vor fi anulate.
„Chiriile imense nu vor mai putea fi acoperite doar din activitatea de zi, aşa încât multe dintre locaţii se vor închide. Aşa arată viitorul Centrului Istoric în perspectiva închiderii teraselor şi a limitării lor, un proiect din care va pierde toată lumea pentru ca să nu câştige nimeni nimic. Îşi imaginează cineva cum ar fi reacţionat spaniolii care au cântat toată noaptea în Centrul Istoric cu ocazia Finalei Europa League din luna mai a anului trecut dacă chelnerii i-ar fi trimis la culcare de cu seara pe motiv de închidere a teraselor?”, conchide președintele Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii.
Patronii prevăd concedieri
Și patronii de baruri din Centrul vechi refuză să-şi imagineze scenariul propus de Primăria Capitalei. Un astfel de proiect pus în aplicare ar însemna că trebuie să concedieze mai bine de jumătate din angajaţi, spun ei.
„O să-i dăm afară pe 60 % din ei, pentru că nu mai e utilitate. Municipalitatea are de câştigat cu noi. Mi se pare imposibil. Singurul loc din România şi din Bucureşti care prinde viaţă este Centrul istoric”, a declarat Remus Nica, patronul unui bar din Centrul Vechi.
De cealaltă parte, specialiştii din Primăria Capitalei spun că modificările sunt necesare pentru că zona centrală a oraşului trebuie să fie în primul rând sigură pentru clienţi.
„Frecvent se încalcă avizele pentru că nu se păstrează culoarul de siguranţă pentru pompieri, salvare şi este îngreunată circulaţia pietonilor”, spune Gheorghe Pătraşcu, arhitectul şef al Capitalei.
Reguli la fel de stricte în ce priveşte programul de distracţie există şi în alte capitale europene. La Bruxelles, de exemplu, în centrul istoric nu se petrece mai târziu de miezul nopţii.
- Etichete:
- primarie
- centrul vechi
- bar
- terase
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News