De vină este sistemul. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură susţine că softul nu face faţă pentru că sunt prea multe cereri. În Braşov, de pildă, plăţile nu au început pe 16 octombrie cum era planificat, ci cu o săptămână întârziere.
„Pentru o cerere care trebuie rezolvată într-un minut durează 5 minute acum, dacă la un fermier avem 10 parcele, înseamnă că ajungem la 50 de minute, în 8 ore faci 8 fermieri”, spune Dorel Stânea, director APIA Braşov.
Pentru sistemul informatic de gestionare a plăţilor în agricultură s-au cheltuit 14 milioane de euro, în 2008. Contractul a fost câştigat de Siveco, firmă abonantă la contracte cu statul, cu mari probleme în justiţie în acest moment, tocmai în urma unor suspiciuni legate de modul în care au fost încheiate contractele.
Compania susţine că nu e de vină soft-ul instalat ci autorităţile care supraîncarcă sistemul - sunt plătite în acelaşi timp mai multe tipuri de ajutoare pentru fermieri.
Ioan Benea are 750 de hectare de teren pentru care ar fi trebuit să primească aproximativ 51.000 de euro, bani care reprezintă avansul din subvenţia pentru suprafaţa deţinută. Nu i-a primit însă. Sistemul prin care sunt alocate fondurile se blochează constant.
„Ori avem oameni nepregătiți, ori se spune cu rea intenție că dă erori. Prea sunt dese defecțiunile pentru care suferim noi, sunt banii la care avem dreptul, și așa sunt puțini față de cât iau”, spune Ioan Benea, fermier.
Un milion de fermieri trebuie să primească 69 de euro avans pentru fiecare hectar de teren deţinut. Angajaţii statului spun că au lucrat şi noaptea la procesarea cererilor.