Dacă v-ați născut după 1990, foarte probabil nu ați avut când să beți apă minerală Bodoc sau Buziaș. Sunt două dintre apele minerale care au dispărut din rafturile magazinelor după ce fabricile care le îmbuteliau au dat faliment. Mai sunt și alte nume care au avut o soartă asemănătoare.
Acum, Societatea Națională a Apelor Minerale vrea să le readucă la viață. E drept, nu se știe cât va ajunge pe mesele România, căci cel puțin declarativ, China și mai multe state din zona Golfului ar fi interesate de importul acestor ape minerale din România.
Pentru asta, Societatea Națională a Apelor Minerale ar urma să ia un credit bancar de 20 de milioane de euro, cu care își va construi mai multe fabrici de îmbuteliere. Ar fi vorba de cel mult patru stații de îmbuteliere, dar se ia în calcul și cumpărarea unor fabrici care au dat faliment în ultimii ani.
Până aici, nicio problemă, numai că dacă un producător privat vrea să îmbutelieze apa minerală, are nevoie de aprobarea Societății Naționale. În acest moment, instituția de stat a dat în concesiune peste 80 de licențe de explorare și exploatare. De aici vin cele mai multe dintre veniturile Societății, de 30 de milioane de lei. În plus, Societatea Națională este și cea care trebuie să certifice că în urma exploatării, apa nu își pierde din calități.
Așadar, instituția care reglementează activitatea privaților se va ocupa la rândul ei de exploatarea apei minerale. Sună a conflict de interese și în 2010, Consiliul Concurenței a și emis un document în acest sens. Dincolo de această problemă, în România se găsesc peste 60% din izvoarele minerale ale Europei. Cam o treime dintre ele nu ajung pe piață. Deși potențialul este uriaș, piața apei minerale din România este estimată la doar 320 de milioane de euro.