Trei ani s-a lucrat la site-ul care promitea să informatizeze administrația publică din România, însă acesta este mai curând o colecție de informații.
„Sunt pagini care au fost copiate din Wikipedia. Nu îţi dai seama cine e autorul informaţiei prezentate pe site”, a afirmat Bogdan Manolea, consultant juridic în industria IT.
Portalul nu are versiune de mobil şi seamănă cu un blog, spun specialiştii. Prin urmare, nici nu se bucură de prea mare atenţie în rândul internauţilor. Doar 170 de oameni s-au înregistrat pe site, iar numărul vizitatorilor abia depăşeşte 30.000.
„Este foarte puţin, cât un blog mai răsărit din România. Sunt bloguri care au peste 30.000 de vizitatori”, a comentat Teodor Tiţă, content manager digi24.ro.
Statul a plătit 41 de milioane de lei pentru informaţii despre 3.188 de localităţi şi va mai da alte 11 milioane, în acest an. Chiar dacă s-au cheltuit bani mulţi, informatizarea administraţiei publice a dat greş.
„Dacă ne uităm în momentul ăsta la o pleiadă de proiecte, o să vedem că sunt într-o anumită fază, iar după o perioadă se abandonează. Trebuie să definim ce servicii sunt utile pentru cetăţeni”, este de părere Călin Rangu, expert IT.
Cât despre costul proiectului, un raport al Corpului de control al premierului spune ca valoarea a fost stabilită fără a fi precizate serviciile pe care firma trebuie să le ofere. O acuzaţie contestată însă de mai multe ori de societatea Omnilogic, cea care a realizat proiectul.
„Noi am fost singurii pentru că ceilalţi fie nu aveau finanţare, fie nu aveau expertiză”, susține Gabriel Marin, directorul general al Omnilogic.
Ministerul Comunicațiilor nu a oferit un punct de vedere despre funcționarea portalului. Reprezentanții instituției spun doar ca lucrează la un raport în acest sens, iar site-ul este în teste pâna în luna martie.