Wolfgang Porsche şi Ferdinand Piech au fost daţi în judecată de speculatorii care au pierdut bani în urma tentativei ratate a celor de la Porsche de a prelua Volkswagen. Porsche nu a reuşit să cumpere Volkswagen, ci s-a întâmplat exact invers. Speculatorii le cer familiilor care controlează cele două companii auto să plătească despăgubiri de 1,8 miliarde de euro pentru inducerea în eroare a pieţelor.
Wolfgang Porsche este preşedintele Porsche. Ferdinand Piech este preşedintele Volkswagen. Cei doi sunt veri şi fac parte din marea familie care controlează cele două companii auto germane. Tocmai de aceea, au fost chemaţi amândoi în instanţă de opt fonduri speculative prinse pe picior greşit în momentul în care Porsche a încercat să preia Volkswagen. Povestea este complicată, iar fondurile speculative spun că în urma acelor evenimente au pierdut 1,8 miliarde de euro, bani pe care acum vor să îi recupereze de la familia Porsche-Piech.
Totul a început în 2005, când cele două companii funcţionau relativ separat. Porsche a început să cumpere însă tot mai multe acţiuni Volkswagen. În 2007, Porsche deţinea deja 30% din acţiunile Volkswagen. La acea vreme, cei de la Porsche susţineau că nu au de gând să mai cumpere multe acţiuni Volkswagen. În 2008 însă, cei de la Porsche anunţă că, de fapt, au continuat să cumpere acţiuni şi că deţin peste 40% din Volkswagen, cu opţiunea de a ajunge la o participaţie de 75%. Acest procent era unul magic, căci le-ar fi oferit acces neîngrădit în visteriile Volkswagen.
Această turnură spectaculoasă a făcut ca acţiunile Volkswagen să crească rapid, şi aici apare latura controversată a tentativei de preluare: Porsche nu s-a sfiit să profite de această mişcare a valorii acţiunilor Volkswagen. În 2008, Porsche ajungea să câştige mai mult din speculaţiile financiare decât din vânzarea de automobile.
Tentativa de preluare a fost însă întreruptă brusc de panica provocată în pieţe de prăbuşirea Lehman Brothers. Investorii şi băncile au refuzat să le mai finanţeze celor de la Porsche achiziţia de acţiuni Volkswagen. Aşa că, în 2009, Porsche s-a trezit într-o criză de lichiditate. În cele din urmă Porsche nu a reuşit să preia Volkswagen, ci se poate spune că Volkswagen a preluat Porsche. De fapt, cele două companii, care oricum sunt conduse de membrii aceleiaşi familii, se controlează reciproc printr-un acţionariat încâlcit.
Fondurile speculative spun că această situaţie complicată a umplut pieţele de informaţii şi semnale false din care doar cele două companii au avut de câştigat. Familia Porsche susţine însă că procesul intentat de speculatori este nefondat.
Business Club