Iranul mai are doar patru zile să ajungă la un acord cu marile puteri privind programul său nuclear, însă analiştii se aşteaptă la noi amânări şi la extinderea sancţiunilor pe exportul de ţiţei. În schimb, companiile petroliere din Occident îşi fac deja simţită prezenţa în Iran. Dacă se ridică sancţiunile, sunt pregătite să investească miliarde de dolari pentru a lua o parte din rezervele uriaşe de gaze şi petrol.
Pentru prima dată de la intrarea în vigoare a sancţiunilor, companiile internaţionale de energie recunosc că au discutat cu oficialii iranieni despre investiţiile pe care le-ar putea face în Iran. Asta deși negocierile pentru acordul nuclear par să fie greoaie.
„Dacă ajungem la un acord trebuie să fie verificabil. E o lipsa de încredere de ambele părţi și doar dacă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică poate face o monitorizare totală care să confirme că ambele ţări respectă înţelegerea această încredere poate reveni în viitor”, a subliniat ministrul britanic de externe, Philip Hammond.
Însă planurile de afaceri trebuie să fie anticipative. Directorii Shell și ENI au făcut deja vizite la Teheran pentru a discuta cu oficialii despre afacerile pe care le-ar putea face dacă acordul nuclear devine realitate. Țara vrea să își dubleze producţia de petrol în următorii cinci ani, însă are nevoie de investiţii de zeci de miliarde de dolari.
Pentru petroliștii din Vest, Iranul poate fi o afacere pe termen lung. În clasamentul ţărilor cu cele mai mari rezerve de petrol și gaze e pe locul 3, iar Iranul e pregătit să ofere contracte bănoase și pe termene mai lungi companiilor care vor să se întoarcă.
Momentan însă, capacităţile sale de producţie nu sunt complet funcţionale, fiindcă de la introducerea sancţiunilor, exporturile de ţiţei s-au înjumătăţit.
O ridicare a sancţiunilor poate provoca un șoc pe piaţă. Se estimează că Iranul ţine în așteptare cel puţin 34 de tancuri petroliere uriașe pline, gata să inunde piaţa odată ce devine legal. Analiștii citaţi de MarketWatch spun că aceste cantităţi ar crea o distorsiune bruscă în piaţă. Efectele s-ar vedea în cotaţia ţiţeiului, care deja e de aproape două ori mai mică faţă de anul trecut tocmai din cauza supraproducţiei.
Agenţia Internaţională a Energiei estimează că în cazul în care sancţiunile împotriva Iranului sunt eliminate, preţul barilului de petrol va scădea anul viitor cu circa 10 dolari, adică 15% din actualul preţ.
Dosarul nuclear iranian este însă complicat. Sau lucrurile sunt făcute în așa fel încât să fie complicate. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Khamenei respinge public cerinţele-cheie ale Statelor Unite. Nu acceptă ca Teheranul să oprească total cercetările nucleare timp de 10 ani și nici nu vrea că locaţiile militare să fie monitorizate de organismele internaţionale. Marile puteri, însă, au o problemă de încredere.