Nici nu s-a terminat numărătoarea voturilor de la alegerile de duminică că sindicatele, prin vocea a doi importanți lideri sindicali, au și demarat discuții privind majorarea salariului minim pe economie, promisă de PSD. La Revoluție s-a ieșit pentru 100 de lei iar la vot, duminică, pentru 200 de lei, crede Dumitru Costin, președintele BNS.
Foto: Lohn-ul va fi primul domeniu lovit de creșterea salariului minim
Prima declarație publică pe tema salariului minim pe economie a fost făcută luni dimineață de Dumitru Costin, după întâlnirea Consiliului Național Tripartit, Guvern-Patronate-Sindicate.
”Avem documentele, salariul minim de la 1 ianuarie va fi 1.450 de lei, aşa cum a promis Dragnea”, spune Dumitru Costin, șeful Blocului Național Sindical. ”Dacă pentru 100 de lei am făcut revoluţie, pentru 200 de lei am ieşit la vot. Salariul minim pe economie va fi, din 1 ianuarie 2017, 1450 lei, aşa cum a promis în campanie liderul PSD, Liviu Dragnea, promisiuni pentru care există documente, această creştere fiind importantă pentru aproape două milioane de oameni care au ieşit la vot pentru 200 de lei în plus, aşa cum la revoluţie s-a ieşit pentru 100 de lei, a spus luni Dumitru Costin -BNS, după întâlnirea cu premierul Dacian Cioloş.
Costin susține că i-a sugerat premierului Dacian Cioloș, participant la întâlnire, chiar să aprobe noua valoare a salariului minim pe baza unei confirmări furnizate telefonic de către liderul PSD, Liviu Dragnea.
"Eu, în numele ele BNS, i-am propus domnului Cioloş, ţinând cont de faptul că partenerii sociali nu au ajuns la nicio cifră agreată în comun şi că actualul Guvern nu avansase nicio valoare, i-am propus să pună mâna pe telefon să-l sune pe domnul Dragnea şi să îi spună: «Nu ştiu dacă noul Guvern va fi instatalat până la 31 decembrie, ţinând cont că ne-aţi comunicat această valoare de 1.450 de lei, vom aproba astăzi HG cu această valoare». Domnul Cioloş nu a dat curs recomandării pe care eu am făcut-o”, povestește Costin. Întrebat dacă este convins că noul Guvedrn va aproba suma de 1450 de lei de la 1 ianuarie, Costin a spus că este nu pune la-ndoială acest lucru.
"Aici nu discutăm dacă punem sub semnul întrebării în prima zi de după alegeri o promisiune a domnului preşedinte Dragnea, mi se pare că devenim uşori ridicoli. Domnul Dragnea a fost mai mult decât precis în exprimare, avem documentele”, a spus liderul sindical.
Potrivit lui Costin, la scrutinul de duminică au ieşit la vot mai mult cei care louiesc în mediul urban pentru care creşterea valorii salariului minim este importantă.
"Ieri, la vot, după foarte multă vreme, au ieşit la vot mai mulţi cetăţeni cu drept de vot din mediul urban şi nu rural. Valoarea salariului mimim produce imact asupra a aproxmativ două milioane de cetăţeni salariaţi şi orice creştere este benefică pentru această categorie de cetăţeni. Dacă pentru 100 de lei am făcut revoluţie, pentru 200 de lei, vedeţi, ieşim la vot", a mai spus Costin.
Bogdan Hossu: Subiectul, reluat joi
"Domnul prim ministru, apreciind rezultatul de ieri de la alegeri, a considerat că există toate premisele ca următorul Guvern să fie instaurat până la sfârșitul lunii decembrie și să fie în măsură să ia o decizie legată de salariul minim, ținând cont de angajamentul partidului care are cele mai mare șanse să instaureze acest guvern și care s-a angajat public la 1.450 de lei, salariu minim garantat pentru 2017. În cazul excepțional, în care nu se constituie noul Guvern până la 31 decembrie, pe 30 decembrie actualul Guvern va da un termen de prelungire a salariului minim pentru luna ianuarie", a declarat Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.
De asemenea, președintele Cartel Alfa a anunțat noi discuții la Ministerul Muncii pentru joi, 15 decembrie.
De ce nu vrea Cioloș să crească salariul minim
“Partidul care a câştigat alegerile şi-a stabilit o cifră clară în programul de guvernare, pe care şi-a asumat-o politic. Dacă acest guvern ar lua o decizie pe baza negocierilor cu sindicatele şi patronatele, cu o săptămână sau două înainte de instalarea noului guvern, ar putea fi acuzat că abuzează de responsabilitatea pe care o are. Pe de altă parte, în cazul în care acest guvern ar promova o Hotărâre cu acea sumă, ar însemna că ne-am asumat-o fără a avea vreo analiză în spate”, a declarat premierul Dacian Cioloş, citat într-un comunicat al Guvernului.
Şeful Executivului a menționat două scenarii: ”Dacă noul guvern se va instala până la sfârşitul anului, atunci va avea posibilitatea să îşi asume formal nivelul promis în programul de guvernare, iar dacă preluarea guvernului se va face la începutul anului viitor, actualul guvern va aproba, în ultima şedinţă din 2016, o hotărâre prin care să menţină nivelul actual al salariului minim şi în luna ianuarie 2017, urmând ca pentru restul anului să fie stabilit un alt nivel”.
Potrivit prevederilor legale, Guvernul are obligaţia să stabilească până la sfârşitul anului în curs nivelul salariului minim garantat în plată pentru anul viitor.