Raiffeisen Bank intenţionează să înăsprească şi mai mult condiţiile de acordare a creditelor imobiliare, după ce a mărit avansul la 35% pentru finanţările în lei şi la 40% pentru cele în euro, dacă legea dării în plată va primi avizul Curţii Constituţionale a României, în urma contestării actului normativ de către instituţiile de credit, a declarat preşedintele băncii, Steven van Groningen, într-un interviu pentru News.ro.
Avertismentele bancherului austriac vin în condițiile în care săptămâna trecută BNR a propus un nou regulament care va îngreuna accesarea creditelor.
Noul regulament se va aplica nu doar băncilor, ca fostul regulament, ci și ”instituţiilor financiare nebancare (IFN – n.red.) persoane juridice române şi sucursalelor instituţiilor financiare străine, înscrise numai în Registrul general”, se arată în regulament.
Nu în ultimul rând, conform noilor propuneri de norme ale BNR, nu va conta dacă bunul cumpărat va avea o valoare de piață mult mai mare decât creditul luat. ”La evaluarea capacității de rambursare a clientului, împrumutătorii iau în considerare predominant capacitatea acestuia de a genera venituri necesare rambursării creditului şi, doar ca element secundar, faptul că valoarea bunului imobil rezidențial depășește valoarea creditului sau perspectiva de creștere a valorii bunului imobil rezidențial în situaţia în care creditul este acordat în scopul construirii sau renovării respectivului bun imobil rezidențial”, arată noul regulament. Măsura BNR este stranie căci elimină total din procedura de acordare a creditelor concepte fundamentale precum cel de evaluare a bunului cumpărat pe baza creditului.
La stabilirea bonității personale împrumutătorul, adică banca, nu va mai analiza doar existența altor rate sau a cheltuielilor cu chiria, alimentația familiei, ci și obligații precum taxele sau asigurările de plată.
Noul regulament mai impune: ”Împrumutătorii analizează capacitatea de rambursare a clienţilor pe baza unui nivel al veniturilor curente considerate eligibile de către împrumutători, care nu poate depăşi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior ”. Noile propuneri pot fi comentate doar până vineri căci BNR a stabilit un termen de doar două zile pentru formularea de propuneri.
Cât privește măsurile de înăsprire a creditării adoptate de bănci în ultima perioadă, acestea nu riscă să rămână cu disponibilitățile neplasate. Ministerul Finanțelor are planificate în 2016 împrumuturi interne cifrate la 50 miliarde de lei. Nu vor împrumuta bani populației, vor cumpăra titluri emise de stat iar profiturile sunt salvate. Potrivit raportului pe 2015, Raiffeisen deține deja titluri în sumă de 79 de miliarde de lei emise de statul român.