Standardele de creditare vor rămâne constante în T1 2021. Sondaj BNR

Data publicării:
Bank National Building, Bucharest
Banca Națională a României. Foto: Getty Images

Băncile vor menţine constante standardele de creditare în primul trimestru din acest an atât în cazul creditelor de consum pentru populaţie, cât şi în cazul creditelor imobiliare, se arată în sondajul din februarie privind creditarea companiilor nefinanciare şi populaţiei, realizat de Banca Naţională a României.

Sondajul BNR arată că standardele de creditare s-au menţinut preponderent constante în ultimul trimestru al anului 2020, atât în cazul creditelor de consum acordate populaţiei, cât şi în cel al împrumuturilor destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri, scrie Agerpres.

De asemenea, circa 73% dintre instituţiile de credit au raportat menţinerea neschimbată a standardelor de creditare aferente companiilor nefinanciare.

"Aşteptările privind situaţia economică generală continuă să reprezinte o preocupare pentru instituţiile de credit din România, dar şi din zona euro, cu impact asupra standardelor de creditare, în sensul creşterii restrictivităţii în cazul unei părţi minoritare a băncilor", se spune în studiul citat.

Estimările privind trimestrul I din 2021 indică păstrarea relativ nemodificată a condiţiilor de creditare, conform majorităţii instituţiilor de credit participante la sondaj, pentru ambele categorii de credite destinate populaţiei. Totodată, marea majoritate a băncilor estimează că standardele de creditare aferente împrumuturilor acordate firmelor se vor menţine constante în T1 2021 (82% dintre instituţiile de credit).

Credite de consum

Studiul mai arată că termenii contractelor de credit s-au menţinut neschimbaţi în ultimul trimestru din anul 2020 în cazul creditelor de consum acordate populaţiei, în timp ce pentru împrumuturile destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri aceştia au consemnat modificări în sensul relaxării spread-ului ratei medii de dobândă a creditului faţă de IRCC/ROBOR (-15,7% procent net). La nivelul companiilor nefinanciare, în opinia băncilor, termenii creditării au rămas în mare parte neschimbaţi în T4 2020.

Modificări în sensul relaxării s-au consemnat în cazul spread-ului ratei medii de dobândă a creditului faţă de IRCC/ROBOR 1M, în timp ce prima solicitată pentru creditele mai riscante şi scadenţă maximă a înregistrat înăspriri.

Credite pentru locuințe

Evoluţia cererii de credite destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri a fost contrastantă în T4 2020. Astfel, 38% dintre bănci au raportat menţinerea relativ constantă a cererii de credite imobiliare, 37% scăderea moderată a acesteia, în timp ce 25% au semnalat creşterea moderată a solicitărilor de credite pentru locuinţe.

Aşteptările pentru primul trimestru al acestui an sunt în unanimitate de păstrare nemodificată a cererii de credite imobiliare. Şi în cazul creditelor de consum evoluţia cererii a fost mixtă, aproape jumătate dintre instituţiile de credit semnalând scăderea moderată a acesteia, în timp ce restul băncilor au raportat fie creşterea moderată (21%), fie menţinerea relativ constantă (28%) a solicitărilor de credit de consum.

Așteptări pentru T1 2021

Pentru primul trimestru al anului 2021 aşteptările sunt în general de păstrare nemodificată a cererii de credite de consum (83%), numai 17% dintre bănci mizând pe o scădere moderată a acesteia. În cazul majorităţii instituţiilor de credit, cererea de credite din partea companiilor nefinanciare s-a menţinut neschimbată în T4 2020.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie. Are la bază un chestionar (publicat în cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei. Aceste instituţii deţin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare.

Partenerii noștri
Playtech
Ce pensie primești dacă ai muncit 15 ani. Suma oficială în 2025 pentru stagiul minim de cotizare
Digi FM
Tragedia tinereții lui Val Kilmer: și-a pierdut fratele mai mic, care s-a înecat în piscină: "Nu am revenit...
Pro FM
Starea de sănătate a lui Julio Iglesias, tot mai fragilă: „De la brâu în jos, are 500 de ani”. Afecțiunea...
Film Now
John Cena a avut cancer de piele de două ori. "Îndrăgostit de soare", nu și-a protejat pielea în tinerețe...
Adevarul
Pericolul din farfurie. Adevărul despre un aliment de bază în România
Newsweek
Șmecheria prin care România păstrează pensiile speciale de 20.000 lei, deși UE a cerut să le tăiem
Digi FM
O elevă de 15 ani a leșinat în timpul orei de biologie, la un liceu din Botoșani. Ce au descoperit medicii
Digi World
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul...
Digi Animal World
Un produs popular pentru câini ar putea declanșa „sindromul vârcolacului”. Ce simptome prezintă patrupedele...
Film Now
Rosamund Pike, „terifiată” când a filmat scena intimă cu Pierce Brosnan în „Die Another Day”. Avea 22 de ani
UTV
Delia, atacată de câini în parc. Artista s-a urcat într-un copac: „M-am zgâriat, m-am făcut praf...”