Mulți patroni profitau în ultimii ani de faptul că, în timp ce declarau firmele în incapacitate de plată, nu mai puteau fi executați silit de bănci și de alți creditori. Iar cifrele o confirmă: doar 4% dintre companiile în insolvență și-au reluat activitatea, în ultimii ani. Restul au dispărut fără să-și achite datoriile.
„El intra legal în insolvență, că a cumpărat nu știu ce active, le-a lăsat gaj, a luat banii pe partea ailaltă, a trimis banii într-o consultanță în afară”, spune Florin Pârvu, comerciant.
Cât ar putea dura procedura
Pentru a descuraja acest lucru, atât la deschiderea procedurii, cât și pe durata ei, compania va fi controlată de un inspector fiscal.
O altă modificare ce va fi adusă Legii insolvenței vizează scurtarea perioadei în care o companie este în insolvență. Acum procedura durează și trei ani, iar efectul este unul de domino.
Toți furnizorii la care firma are datorii nu își mai primesc banii și intră în faliment.
„Agenții economici deschid o firmă, două, trei, patru, în faliment sau în procedura juridică. Când o astfel de firmă intră în lichidare, trage după ea alte câteva zeci de firme care sunt nenorocite”, explică Florin Pârvu.
Ce efect vor avea modificările legislative
Specialiștii în insolvență cred că schimbările propuse vor avea efectul dorit.
„Judecarea cererii se face în cinci zile. Dacă noi condiționăm asta de un control fiscal care se desfășoară și în luni de zile, ai putea să tai șansele și așa reduse”, explică Vasile Godânca, specialist în insolvență.
Intrarea în insolvență afectează și angajații firmelor. Ei sunt printre ultimii care își primesc banii atunci când vine vorba de plata salariilor. Banii pot veni cu întarziere, dar cel mai adesea deloc.
Doar anul trecut, în primele nouă luni, peste 16.000 de companii nu și-au mai putut plăti datoriile, o creștere de aproape 8% față de același interval din 2011. Valoarea medie a restanțelor a fost de 2,3 milioane de lei.