Soţia fostului ministru de Finanţe, Mihail Tănăsescu, este unul dintre românii care ar fi avut bani depuşi la filiala elveţiană a băncii britance HSBC.
Daniela Florentina Ganea şi-ar fi deschis, spun jurnaliştii de la Rise Project, un cont în 1995, cont la care ar fi avut acces la el până în 2006. Nu există, însă, informaţii cu privire la sumele existente în bancă.
Ionuţ Costea, cumnatul fostului preşedinte al PSD Mircea Geoană, a fost şi el client al băncii HSBC, până în 2000. Înainte de această perioadă, Ionuţ Costea a fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor. Între 2000 şi 2004, a fost director adjunct la Banca Europeană pentru Dezvoltare şi în 2008 a ajuns președintele Raiffeisen - Banca pentru Locuinţe. În 2009 a fost numit președinte al băncii românești de stat Eximbank.
Pe listă mai apare şi numele lui Jean Valvis, proprietarul uneia dintre cele mai mari companii de ape minerale din România. Multimilionarul are dublă cetăţenie, greacă şi elveţiană. El ar avea acces la conturi deschise la HSBC, în care se află peste nouă milioane de dolari. Unul dintre conturi ar aparţine unei companii offshore, iar celălalt - unei firme elveţiene. Niciuna dintre companii nu derulează afaceri în România.
La banca din Elveţia are deschis un cont şi fostul acţionar la clubul Dinamo, Vladimir Cohn, care ar avea trei milioane 600 de mii de dolari în Elveţia. Conform documentelor intrate în posesia jurnaliştilor de la Rise Project, acesta ar avea 3.600.000 de dolari în Elveţia.
Vladimir Cohn are o avere estimată la aproape 15 milioane de dolari şi, după afaceri de succes în domeniul papetăriei, a fost supranumit regele cartonului. Vladmir Cohn era acţionar la clubul Dinamo chiar în perioada în care s-au desfăşurat infracţiunile din Dosarul Transferurilor, în care a fost audiat că martor. Contactat de Digi24, Vladimir Cohn nu a vrut să facă nicio declaraţie. A precizat că este şi cetăţean american şi că este liber să aibă cont în orice bancă din lume doreşte.
Omul de afaceri Gabriel Hanganu ar fi avut şi el în cont, în anul 2006, peste 600 de mii de dolari, în timp ce în conturile dezvoltatorul imobiliar Sorin Creţeanu ar fi un milion de dolari.
Gabriel Hanganu a fost condamnat, în primă instanţă, la trei ani de închisoare pentru dare de mită în dosarul lui Dan Adamescu, patronul Astra Asigurări. El este acuzat că ar fi apelat la un judecător de la Tribunalul Bucureşti pentru a-l ajuta să obţină o soluţie favorabilă într-un dosar de insolvenţă. Omul de afaceri deține cel mai mare showroom de ambarcațiuni și yachturi din România, dar este și producător de case de lemn.
Dezvoltatorul imobiliar Sorin Creţeanu ar avea în conturi aproape un milion de dolari, scriu jurnaliştii de la Rise Project. Acesta a intrat în atenţia publică după ce a construit proiectul imobiliar Băneasa, controlat de omul de afaceri Gabriel Popoviciu. Numele său apare şi în dosarul Poşta Română, în care au fost cercetaţi foştii miniştrii Zsolt Nagy şi Tudor Chiuariu. El a fost audiat ca martor. Averea sa este estimată la 80 de milioane de euro. Contul lui Sorin Creţeanu de la HSBC Geneva ar fi fost deschis în iunie 2006, cu identitate secretă. La cont ar mai fi avut acces şi soţia lui, Marilena.
Jurnaliștii cotidianului francez Le Monde, cei care au publicat prima dată informaţii in scandalul SwissLeaks, susţin că toate sumele care au legătură cu România se ridică la 1,3 miliarde de dolari.
Ziarul francez a dezvăluit schema prin care banca ajuta milionari din toată lumea să fraudeze Fiscul din ţara natală.
La începutul lui 2005, conducerea instituţiei bancare le-a trimis clienţilor o scrisoare în care avertiza că va fi impusă o nouă taxă europeană pe economii.
Bancherii explicau metode pentru evitarea impunerii şi cei care voiau să păcălească Fiscul, primeau un cod asociat unuia sau mai multor conturi bancare.
Prin acest cod secret, clientul îşi depunea averea în bancă. Potrivit legii secretului bancar din Elveţia, acest demers asigură anonimatul.
Apoi în schimbul unui comision clientului îi era făcută o firmă fictivă, înregistrată în Panama. Peste 130.000 de persoane au apelat la această înşelăciune. Nu există informaţii sigure că printre ei ar fi şi cei şase cu legături în România. La rândul lui, Fiscul român, citat de Mediafax, afirmă că Agenţia nu are informaţii oficiale despre conturile din Elveţia.
Eugen Şerban, ANAF: Fiscul nu deţine informaţii oficiale despre conturile românilor în băncile elveţiene
Viorel Hrebenciuc, printre românii care ar fi avut conturi secrete în Elveția la banca HSBC