Salariul la plic. Cum îşi reduc angajatorii taxele datorate la stat

Data publicării:
bani lei salarii 50

Anda are 25 de ani şi spune că până acum fiecare angajator pentru care a lucrat a plătit-o cu bani în plic, fără ca sumele reale să apară în contracte.

Deşi aveam program full-time, a trebuit să declar cumva că lucram part-time pe perioada verii, lucru care nu era adevărat”, a spus Anda.

Alexandra a lucrat ca promoter în magazine şi susţine că, de multe ori, a lucrat peste program. Angajatorul, în schimb, nu îi plătea întotdeauna munca făcută în plus.

La altă firmă îi primeam pe card, dar nu primeam suma completă care mi se promitea, primeam mult mai puţin”, a spus angajata.

Astfel de exemple sunt, de fapt, cazuri de muncă la gri, o formă de evaziune fiscală. Ca să reducă din taxele plătite către stat, angajatorii încadrează o parte din salariaţi ca fiind lucrători cu jumătate de normă, deşi aceştia petrec la muncă opt ore pe zi. În contract este trecut salariul minim pe economie, dar angajatorul plăteşte sume mai mari angajaţilor.

Este vorba despre o pagubă care apare nu numai la bugetul de stat, ci şi, ulterior, în veniturile acestor persoane, dacă, de exemplu, ajung în şomaj, la pensie”, a spus Emilian Duca, specialist în fiscalitate.

Este greu de dovedit dacă un lucrător mai primeşte şi bani în plic. Inspectorii de muncă susţin că nu pot sancţiona „munca la gri" şi că numai Fiscul poate lua măsuri.

În prezent, dintr-un total de 5,8 milioane de contracte de muncă active, peste 1 milion sunt cu timp parţial. În 2013, numărul contractelor cu timp parţial era mai mic cu 77.000, în contextul în care mai mulţi angajatori au făcut concedieri, iar mai apoi au angajat tineri, cu program part-time.

Am văzut în industria bancară, după ce s-au făcut valuri de restructurări s-a optat pentru această variantă de part-time. Este o soluţie de optimizare de costuri”, a spus Corina Diaconu, reprezentantul unei companii.

Ca să plătească un salariu minim pe economie de 900 de lei, angajatorul cheltuie, în total, 1.108 lei. Statul strânge de la angajat şi angajator, 438 de lei. România se află pe locul şapte într-un clasament european al poverii fiscale. Evaziunea fiscală din muncă provoacă pierderi la bugetul de stat de 4 miliarde de euro, potrivit estimărilor Consiliului Fiscal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...