Guvernul a schimbat strategia prin care se finanţează la puţinele companii profitabile pe care le are în portofoliu. În cazul Romgaz, a renunţat, cel puţin pentru moment, la donaţii de bani cu forţa, aşa cum s-a întâmplat în 2010, şi a trecut la împrumuturi prin titluri de stat. Prin această metodă a luat, în primele nouă luni ale anului, peste 395 de milioane de euro, potrivit Economica.net. Este o sumă de şase ori mai mare decât decât cea luată în urmă cu 12 luni. Şi este egală cu banii pe care Guvernul i-a strâns prin ultimele două emisiuni de titluri, din septembrie şi octombrie.
În total, Romgaz are acum titluri de stat în valoare de 517 milioane de euro, cea mai mare parte cu o scadenţă mai mică de trei luni. Asta înseamnă că aceşti bani finanţează, pe termen scurt, găurile din buget. Ei pot fi folosiţi de Guvern şi pentru obţinerea de aşa-zise împrumuturi-punte, între două emisiuni pe termen mai lung. Dar în vreme ce Executivul stoarce bani de la Romgaz ca să acopere găurile din buget, Romgaz rămâne fără fonduri pentru investiţii.
Bilanţul la nouă luni arată că investiţiile s-au redus la jumătate pentru că, practic, aproape tot ce avea compania în depozitele bancare a fost luat de Guvern. Depozitele bancare ale Romgaz au scăzut de 590 de ori, până la sub jumătate de milion de euro, la finele lunii septembrie.
Iar pentru o companie atât de mare este un joc periculos să nu aibă bani la dispoziție. Există riscul chiar de a avea probleme cu plățile pe termene scurte.
Lipsa investiţiilor înseamnă scăderea potențialului companiei, practic nu există bani care în viitor să genereze o creștere a afacerilor. Deja compania este pe un trend descendent.
Profitul net la nouă luni a scăzut cu mai mult de jumătate, la 93 de milioane de euro, iar afacerile s-au redus până la 587 de milioane de euro.
Iar statul confiscă și mai mulți bani. Prin lege, Romgaz, ca toate companiile unde statul este acționar majoritar, este obligată să dea 85% din profit sub formă de dividende pentru a alimenta bugetul de stat. Practica prin care companiile de stat îşi varsă profiturile către buget există încă din 2010. Iniţial, cota era mai ridicată, de 90 la sută, apoi, în 2011, s-a redus la 85 la sută, cât este şi în prezent. La finele anului 2010, Romgaz a fost forţata să doneze la stat 95 de milioane de euro ca să acopere din deficitul bugetar. Donaţia a fost contestată de Fondul Proprietatea, care deţine 15 la sută din producătorul de gaze, dar fără succes.
Banii s-au dus tot în acoperirea din deficit, aşa cum se întâmplă acum, cu banii obţinuţi din titlurile de stat cumpărate de Romgaz. Statul a mai obţinut alţi 391 de milioane de euro la Romgaz din vânzarea unui pachet de 15 la sută din acţiuni, pe bursele de la Bucureşti şi de la Londra. Și acești bani au luat tot calea bugetului. Și cu aceste confiscări repetate de fapt este zdruncinat viitorul companiei, dezvoltarea sa.