Tot mai mulți români vor să aibă bani puși deoparte pentru zile negre, însă puțini sunt cei care și reușesc. Veniturile mici și cheltuielile mult prea mari le pun piedică în planul lor lunar de economisire.
Conform rezultatelor sondajului realizat de Reveal Marketing Research, 56% dintre respondenți spun că, având în vedere contextul economic dificil, deja au început să facă economii sau să investească.
În paralel, 75% dintre cei care au răspuns că nu au început să pună bani deoparte menționează că nu dispun de suficiente resurse pentru a face acest lucru, iar 19% dintre ei precizează că nu este încă momentul pentru acest pas.
80% dintre femeile chestionate au declarat că nu au suficienți bani pentru a investi, același motiv fiind invocat și de 80% dintre persoanele de peste 55 de ani participante la sondaj.
În ceea ce privește distribuția pe grupe de vârstă, 75% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 24 și 44 ani afirmă că, de asemenea, nu dispun de fonduri suficiente.
Metoda prin care putem economisi bani
„Situația noastră financiară depinde de partea de venituri și de partea de cheltuieli. Cel mai bine e să-ți faci un pic de ordine în cheltuieli și ar trebui ca oamenii să-și facă un buget personal sau de familie. Trebuie să înțelegem ce bani ne intră în casă și pe ce se duc, pentru că, de foarte multe ori, chiar la persoane cu venituri mici, se ascunde foarte multă risipă, mult viciu. Mai bine de 8% din veniturile unei familii se duc pe alcool și tutun. Curățenia în buget ne-ar ajuta să găsim niște resurse pe care să le economisim. De exemplu, o persoană care câștigă 3.000 de lei pe lună, dar fumează un pachet de țigări pe zi, într-un an de zile asta înseamnă 10.500 de lei. Ianuarie, februarie și martie muncește degeaba, practic”, a explicat Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară.
Cea mai simplă metodă la care ar putea apela românii pentru a economisi bani ar fi să meargă în ziua de salariu la prima casă de schimb valutar și să cumpere euro.
„Trebuie să ne oprim în ziua de salariu la prima casă de schimb valutar și cumpărăm 50 de euro sau 20, 100 de euro, dacă putem. Din punct de vedere psihologic, s-a dovedit, de-a lungul timpului, că este cea mai eficientă metodă de a pune bani deoparte, pentru că oamenilor le vine destul de greu să umble la economiile din valută pentru cheltuieli de impuls”, a mai spus Asoltanie, la Digi24.
Editor : B.C.