Cei mai mulţi clienţi care au luat un credit ipotecar anul trecut au ales unul în valută.
„Din cauză că dobânda este mult mai mare pe lei se pot împrumuta mult mai puţini bani faţă de cât am luat la un credit în euro, cu aceleaşi venituri”, explică Diana Ţăruş, consultant Finzoom.
Faptul că aceste credite sunt mai scumpe este o consecinţă firească a pieţei, spun specialiştii.
„Nu mai au sursa de valută de la băncile mamă şi se bazează doar pe banii care le vin de pe piaţă şi aici strâng cam în proporţii egale lei şi valută”, spune consultantul financiar Dragoş Cabat.
Rezultatul este că dobânda practicată de banci este cu circa o treime mai mare la împrumuturile în lei. Spre exemplu, la un credit de 57.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, dobânda este dublă la împrumutul în lei. În final, clientul va rambursa cu aproape 60.000 de euro în plus decât dacă ar fi avut un credit în euro.
Românii continuă să aleagă creditele în euro datorită costurilor mai mici, chiar dacă aici riscul valutar este mai mare.
„La începutul anului am făcut un calcul pe costurile creditelor de atunci şi euro ar trebui să ajungă la peste 6,3 dobândă, ca rata lunară la un credit ipotecar de 50.000 de euro să fie egală”, spune Diana Ţăruş.
Ţinând cont de aceste diferenţe, nu este de mirare faptul că, anul trecut, doar 2.000 de români au luat un credit în moneda naţională. Valoarea creditelor ipotecare a ajuns la 1,8 de miliarde de lei.