„Ăsta o fost apă tot timpul la animale, plin o fost, uitați acuma uscat”, spune un fermier din județul Botoșani.
Este dezastru în Moldova. În Botoşani, arşiţa îi înnebuneşte pe oameni: fântânile şi pâraiele au secat, iar animalele mor de foame.
- Apă prin fântâni nu-i, nimica nu-i, suntem la pământ cu toate. Stau vacile și se usucă acolo de foame, cam din câte o fost aproximat jumate-s date în abator.
- În satele astea pe sus nu mai există deloc, mai ales pe străzile astea nu există nici un puț de apă.
Din 400.000 de hectare cultivate, 130.000 sunt compromise. Mai mult de un sfert.
- Am 68 de ani, da' așa ceva n-am văzut, până în luna lui august să nu plouă și să se usuce de tot, e foarte grav.
Şi în Bacău este prăpăd. Din aprilie încoace, n-a plouat mai deloc. Câtă ploaie a fost, n-a acoperit nici măcar 2% din necesarul de apă de care plantele au nevoie să se dezvolte.
- Poate să plouă și cu miere de albine, salvare la porumb nu mai este.
În total, 14.000 de hectare de porumb au fost distruse de secetă. La aceastea se adaugă alte peste 8.000 de hectare de grâu, 5.000 de floarea soarelui și aproape 1.000 de rapiță.
Şi asta nu e tot: pământul e atât de uscat încât agricultorii nu pot începe nici campania de toamnă.
Laurențiu Baciu, președinte LAPAR: „Plecăm și pentru noul an agricol cu un handicap, faptul că neavând precipitații nu se pot face lucrările solului pentru noua cultură.”
În vestul ţării nu a mai plouat zdravăn din mai. Peste 150.000 de hectare cu porumb, floarea soarelui, soia sau sfeclă de zahăr se prăjesc sub un soare dogoritor şi sub privirile neputincioase ale agricultorilor.
„În condiţii normale, porumbul ar trebui să aibă această culoare undeva la sfârşitul lunii septembrie, ceea ce ar arăta că a ajuns la maturitate şi că trebuie recoltat. Acum însă, la mijlocul lunii august, această culoare trădează faptul că plantele suferă din cauza secetei”, relatează Dan Codre, reporter Digi24.
La peste 300 de kilometri distanţă de Arad, în Mehedinţi, acelaşi pârjol: aici, sunt cultivate peste 50.000 de hectare cu porumb și aproximativ 10.000 cu floarea soarelui. Cei care au cultivat porumb nu se vor alege cu mare lucru.
Fermier: Dacă va mai ploua, situația nu se mai poate schimba, dat fiind faptul că procesul de uscare a început deja.
Costinel Vanu, primarul comunei Rogova: „Tot ce a pus omul pe raza comunei Rogova e compromis în proporție de 90,95 la sută din cauza secetei.”
Autorităţile locale evaluează pagubele fiecărui fermier. Apoi, vor trimite rapoartele la Ministerul Agriculturii, care va stabili despăgubirile.