Datele instituţiei care centralizează poliţele obligatorii ale locuinţelor arată că românii au încheiat luna trecută peste 107.000 de asigurări. Cele mai mari creşteri sunt în zonele cu risc seismic ridicat.
În Capitală, numărul poliţelor a urcat cu aproape 21.000.
O creştere semnificativă s-a înregistrat şi în judeţul Iaşi, precum şi în Galaţi, zonă afectată de peste 200 de seisme, în ultimele două luni.
„Și din datele noastre reiese că, în luna octombrie, a crescut cu aproximativ cu 40% numărul de poliție de locuință încheiate în județul Galați, față de luna septembrie”, spune Ciprian Poşircă, director firmă de asigurări.
Cele mai sensibile blocuri din Galaţi, în faţa unui cutremur, sunt cele din cartierul Ţiglina 1. Vorbim despre 12 blocuri cu câte 3 scări care nu au subsol, ele fiind încadrate în categoria risc seismic 1.
La sfârşitul lunii trecute, peste 500.000 de români aveau încheiate poliţe obligatorii de asigurare.
Însă numărul românilor care au asigurări rămâne în continuare foarte mic.
Din totalul celor 8,4 milioane de locuinţe, doar 6% au asigurare obligatorie şi puţin peste 40% au poliţe facultative.
Asigurarea obligatorie acoperă trei riscuri: pentru cutremur, pentru inundaţii şi pentru alunecări de teren, iar preţul anual variază între 10 şi 20 de euro, în funcţie de materialele din care este costruită locuinţa.
Amenzile ajung şi la 500 de lei, însă primăriile evită să-i sancţioneze pe cei care nu-şi asigură casele.
Daună maximă posibilă de 4,4 miliarde de euro
România este cea mai expusă riscului de cutremur dintre toate statele Uniunii Europene, avertizează asiguratorii.
„România are estimată o daună maximă posibilă de aproximativ 4,4 miliarde de euro în cazul unui cutremur catastrofal”, spune Nicoleta Radu Neacșu, directorul al PAID.
Din cauza riscurilor mari, autorităţile se gândesc să majoreze prima pentru asigurările obligatorii sau să îi pună pe proprietari să suporte o parte din pagubă.
Acum, o poliţă obliogatorie costă între 10 şi 20 de euro în funcţie de materialul din care este construită casa.
Bogdan Andriescu, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România, a explicat la Digi24, în emisiunea „Catalog Imobiliar”, că, în prezent, cei care încheie o poliță de asigurare facultativă pentru locuință trebuie să își facă și una obligatorie.
Mai multe explicații oferite de Bogdan Andriescu, în fișierul video atașat
„Când mă prezint la un broker sau la o societate de asigurare și vreau să fac o poliță de asigurare pentru locuința mea, o să îmi emită două polițe: una pentru cele trei riscuri (inundații, cutremure, alunecări de teren, n.r.) și cealaltă – cu o franșiză de 10.000 sau 20.000 de euro pentru acele trei riscuri și care va acoperi celelalte riscuri”, a precizatt Bogdan Andriescu.