România ar putea avea propria monedă digitală

Data publicării:
BITCOIN

Într-un raport cu multe întrebări şi puţine răspunsuri, Banca Angliei spune că monedele digitale, precum Bitcoin, pot avea un impact asupra umanităţii la fel de mare ca Internetul. În plus, consideră că băncile centrale trebuie să ia în calcul posibilitatea de a crea propriile monede digitale.

Asta ar însemna ca băncile centrale să îşi transfere către populaţie o parte dintre puterile sale. Cum ar fi cea de supraveghere financiară. Numite şi criptovalute, monedele digitale au fost concepute să funcţioneze independent, fără să fie influenţate de o politică monetară anume.

Din motive de siguranţă, o tranzacţie cu o astfel de valută are trei jucători. Cel care oferă banii digitali, cel care îi încasează. Iar între ei doi este calculatorul care verifică tranzacţia. Cel care îşi pune calculatorul la dispoziţie pentru verificarea tranzacţiei este la rândul său răsplătit cu monede digitale proaspăt generate, pe care le poate cheltui cum doreşte.

În felul acesta creşte numărul de monede aflate în circulaţie.

O liră, un euro sau un leu digital ar funcţiona pe un principiu asemănător, în care nu banca centrală, ci calculatoarele populaţiei ar fi cele care ar verifica autenticitatea tranzacţiilor. Sau cel puţin aceasta este varianta propusă în raportul Băncii Angliei.

O alternativă ar fi ca băncile centrale să facă verificarea tranzacţiei, ceea ce ar rezolva marea problemă a numărului de monede aflate în circulaţie. Toate monedele nou-create ar rămâne în visteria băncilor centrale. Astfel ar fi evitată scăparea preţurilor de sub control ca urmare a deprecierii rapide a monedei digitale naţionale.

Dar ca să verifice toate tranzacţiile, băncile centrale ar trebui să aibă foarte multe computere foarte puternice. Sau ar putea apela la companii cu servere puternice care să ofere, contra unor comisioane, puterea de calcul necesară verificării tranzacţiilor.

Dar, dacă se va ajunge la aşa ceva, sistemul financiar nu ar fi cu mult diferit faţă de cel din ziua de azi. Iar monedele digitale nu s-ar deosebi aproape deloc de simplele monede electronice pe care băncile centrale le emit dintr-un singur click şi care au nevoie de intermediari autorizaţi pentru verificarea tranzacţiilor.

Tocmai de aceea, băncilor centrale le va fi foarte greu să copieze modelul Bitcoin fără riscurile de instabilitate ale acestui tip de valută digitală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...