Anul trecut, premierul a fost nemulţumit de revizuirea produsului intern brut, pentru că trebuiau reduse cheltuielile. Bugetul fusese construit pe cifre mai generoase.
Şeful INS a fost demis fără drept de apel. Asta deşi a explicat că întotdeauna există diferenţe între datele estimate şi cele finale. Calculele se fac pe baza bilanţurilor prezentate de firme, iar diferenţele sunt greu de anticipat.
„Lucrurile astea se întâmplă oriunde în Europa, se întâmplă şi în alte ţări, şi în SUA, şi în Germania”, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Premierul a fost nemulţumit de activitatea INS şi în iulie 2012. Victor Ponta i-a înlocuit atunci pe cei doi vicepreşedinţi pentru că ar fi amânat, de două ori, validarea recensământului din 2011.
Astfel, listele electorale pentru referendumul de demitere a preşedinteului Traian Băsescu au fost făcute după datele din 2002, când populaţia era mai mare cu 1,5 milioane de persoane.
România a reintrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat.
Datele publicate de Eurostate arată că INS a revizuit în scădere estimările de PIB pentru primul trimestru, de la o creştere faţă de trimestrul anterior de 0,2% la o scădere de 0,2%.