Reducerea TVA ului la pâine și la materia primă, respectiv la cereale, ar trebui să elimine evaziunea fiscală din acest domeniu. Totuși, așa cum se vede în reportajul cu camera ascunsă realizat de reporterii Digi24, așteptările autorităților nu se confirmă, cel puțin nu încă.
Peste 130 de tone de grâu era dispus un fermier întâlnit de reporterii Digi24 să le vândă fără acte. Problema nu este doar că grâul intră pe piață fără documentele cerute de lege, dar ajunge în portul Constanța, de unde este exportat în cantități mult mai mari decât cele declarate, spun experții. Practic, Fiscul și Ministerul Agriculturii nu pot controla cât s-a produs, cât se vinde și cât câștigă statul din această afacere.
Discuție cu un fermier, înregistrată cu camera ascunsă:
„- Cu chitanță, cu factură, cu tot?
- E persoană fizică, n-are cum. A dat banul, l-a luat și a plecat. Așa l-am dat și de la câmp. Au venit ăia, au încărcat tirul direct din combină... s-au dus la Constanța cu el.”
Datorită producției mari, prețul grîului a scăzut. Astfel că, fermierii și asociațiile de producători au preferat să vândă fără acte pentru că dacă ar pune TVA, chiar și de 9 la sută, nu ar reuși să vândă grâul.
„- Aici, prietene, am auzit la silozurile astea că a scăzut până la 5,50 - 6 lei kilogramul (55 - 60 de bani kilogramul – n.r.).”
Paul Dumitru, fermier, spune că acum costă 60 - 65 de bani kilogramul, în timp ce anul trecut era 70 – 75 de bani.
Deși fermierii știu de controale, se bazează pe faptul că intermediarii sunt cei care își asumă riscul cel mai mare, din moment ce urma grâului se pierde până ajunge la export sau se transformă în făină.
„- Hei, aveți vreun act pe drum?
- Avem!
- Vedeți că de astăzi sunt controale și poliția vă oprește. Cerealele până în luna decembrie sunt verificate. Și dacă nu găsește acte, confiscă.
- Și v-a confiscat marfă?
- Mie, nu. Mie îmi plătise aia 120 de tone, dar ei i-a blocat cont, i-a blocat tot.”
Așadar, statul continuă să piardă din comerțul cu cereale. La o sută de tone de grâu vândute fără factură, statul pierde aproximativ 6.500 de lei din neîncasarea TVA.
Anul trecut, evaziunea fiscală s-a ridicat la 60 la sută din totalul producției de făină pentru pâine, depășind ca valoare 1,5 miliarde de lei.
„80 la sută dintre producători, și vreau să mulțumesc lanțurilor de magazine, au aplicat scăderea prețului pâinii cu 15 la sută. Avem însă și situații în care prețul pâinii a crescut”, a spus Victor Ponta, premierul României.
Specialiștii spun că scăderea TVA la 9 la sută trebuie corelată cu întețirea controalelor făcute de inspectorii fiscali și cu simplificarea modului de plată a taxelor.