Reguli pentru întocmirea bugetului de familie. Câți bani trebuie puși deoparte?

Data publicării:
BANI BUGETARI SALARIU-1

Când vine vorba de economii nu există o limită de sus. Cu cât mai mulţi bani puşi deoparte, cu atât mai bine. Există însă limite de jos, iar cea mai întâlnită recomandare este ca o persoană să aibă economii suficient de mari cât să acopere cheltuielile pe următoarele trei luni, în cazul în care îşi pierde locul de muncă. Trebuie să aibă înainte de toate bani pentru ratele la bancă, pentru mâncare şi pentru utilităţi.

Însă regula celor trei luni are limitele sale. Pe lângă situaţia neprevăzută a pierderii locului de muncă, ar trebui luate în considerare şi cheltuielile neprevăzute. Într-un recent studiu, economistul american american Aron Szapiro a gândit un algoritm care, în funcţie de mai multe variabile, determină câţi bani ar trebui să economisească o persoană. În jurul algoritmului a fost construit site-ul HelloWallet, care deşi este realizat pentru americani, poate fi adaptat şi pentru gospodăriile româneşti.

În medie, o gospodărie din România încasează aproape aproape 2.600 de lei pe lună. Dacă toţi banii sunt aduşi de o singură persoană, dacă familia are o maşină şi stă într-o casă ipotecată, atunci trebuie să aibă 2.500 de lei pentru cheltuieli neaşteptate minore, 10.000 de lei pentru cheltuieli majore şi 20.000 de lei în cazul în care capul familiei rămâne fără slujbă.

În cazul în care atât soţul, cât şi soţia au loc de muncă, banii puşi deoparte pot fi mai puţini. De exemplu, dacă persoana care are salariul mai mare câştigă 1.600 de lei pe lună, atunci trebuie să aibă 13.000 de lei puşi deoparte în cazul în care îşi pierde locul de muncă, dar sumele pentru cheltuielile neprevăzute nu se modifică.

Micile cheltuieli neprevăzute sunt reparaţiile minore la maşină sau casă. La cheltuieli majore sunt incluse inclusiv urgenţele medicale. Iar în ceea ce priveşte pierderea locului de muncă, cei de la HelloWallet au mers pe ideea că trebuie să aibă bani puşi deoparte pentru un an. Ceea ce poate fi exagerat.

Însă în România sunt persoane care nu au economii nici pentru o lună. Un recent sondaj realizat de OTP şi Finzoom arăta că 80% dintre părinţi nu au soluții pentru acoperirea cheltuielilor cu educația copiilor. Iar 75% dintre cei care au răspuns sondajului au spus că nu au bani pentru eventualele cheltuieli medicale ale familiei.

Planificarea financiară este absentă chiar şi în familiile care au venituri suficiente cât să poată economisi. Doar 15% dintre români spun că economiile le-ar permite să își acopere cheltuielile între șase și nouă luni în cazul în care şi-ar pierde locul de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...