Sărbătorile de iarnă vor fi mai scumpe anul acesta. Carnea de porc se scumpește, iar cei din industrie susțin că până la Crăciun prețurile ar putea crește chiar și cu 15 % pe fondul unei cereri mai mari. Sunt așteptate scumpiri și în cazul fructelor și legumelor, mai ales că iarna România se bazează mult și pe import.
Andreea Georgescu, jurnalist Digi24: Am făcut alături de colegii mei de la Digi 24 o serie de calcule și avem și câteva informații despre cum ați putea și de unde ați putea face economie. Datele oficiale de la Institutul național de statistică ne arată negru pe alb ceea ce resimțim deja cu toții ori de câte ori mergem la cumpărături. Plătim mai mult pentru alimente de strictă necesitate, vedem legume, fructe lactate și carne, toate s-au scumpit vizibil în ultimul an. Este vorba despre creșteri cuprinse între aproape 4% și până la 13 %.
Cei din industrie spun că este abia începutul scumpirilor și preconizează că până la Crăciun, carnea de porc se va scumpi cu 10, poate chiar și 15 %. Ne uităm defalcat la produsele din carne de porc: mușchiulețul se vinde cu 40 de lei kilogramul.
Cum argumentează producătorii scumpirile și ce spun oamenii despre prețurile pe care le întâlnesc când merg la piață:
La ce asistăm acum și vom asista și în viitorul apropiat este o creștere a cererii foarte mare, pentru că odată ce ne apropiem de Crăciun, deja din a doua-a jumătate a lunii noiembrie, românii încep să se gândească să-și facă niște provizii. Se pregătesc de sărbătorile de iarnă. Încep să cumpere mai multă carne și ca atare, evident, datorită creșterii cererii și prețurile cresc pe măsură. Uitându-mă în anii trecuți, creșterea a fost undeva, într-adevăr, între 10 și 15 % . Noi vom deci depinde însă foarte mult, în mare parte 80 %, de carne de import.
Jurnalist Digi24: Cum vi se par prețurile de prin piață?
Măricele. Chiar foarte măricele, dar n-avem ce face. Asta-i situatia, spune o femeie.
Jurnalist Digi24: Ce vi se pare că a crescut cel mai mult comparativ cu anul trecut?
Tot! Și carne și ulei și fructe, mai spune femeia.
Mult mai mari într-adevar, dar ne conformăm, ce să facem, adaugă o altă femeie.
Produsele alimentare categoric s-au scumpit toate. Acum să vedem ce ne așteaptă cu întreținerea, gazul, lumina, a mai ralat încă o femeie.
De pe masa de sărbători nu lipsește, de obicei, nici cozonacul. Prețul diferă în funcție de locul de unde îl cumpărați. Dacă în supermarket prețurile sunt pe la 15-20 de lei, în cofetării, sunt cel puțin 80 lei o bucată.
Mai ieftin ați putea ieși dacă îl faceți acasă, pentru că veți face bugetul de sărbători în curând. Trebuie să luați în calcul și cadourile și acestea vor scoate mai mulți bani din buget. Începând de iarna aceasta, ca urmare a efectului creșterii prețurilor, spre exemplu, îmbrăcămintea și încălțămintea s-au scumpit cu mai bine de 6 % în ultimul an. Jucăriile sunt și ele mai scumpe, iar dacă vreți să faceți o vacanță de Crăciun, de asemenea, se impune o recalibrare a bugetului față de Crăciunul trecut. Biletele de avion sunt printre produsele care s-au scumpit cel mai mult, cu aproximativ 17 %. Și carburanții au revenit în ultimele săptămâni pe creștere.
Editor : C.S.